Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това цвете е царицата на есента

24 септември 2023, 08:07 часа

Далията, известна с красивите си цветове и разнообразието си, е истинска царица в света на есенната градина. Тези чудесни цветя предлагат безброй възможности за градинарите и са изключително ценени заради своята елегантност и изящество. В тази статия ще разгледаме някои от най-важните аспекти в отглеждането на далии и как да ги поддържаме в здравословно състояние.

Произход и видове

Далиите (Dahlia variabilis) са цветя с множество разновидности. Те произлизат от Мексико и Централна Америка, и са привлекли вниманието на градинарите по целия свят. Важно е да знаете, че далиите могат да бъдат отглеждани успешно в различни условия и разновидности, което прави избора ви огромен.

Засаждане и грижи

Засаждането на грудките на далиите трябва да се извърши през пролетта, когато температурата и влажността са по-ниски. За да стартирате процеса, поставете грудките в кутия или саксия, като покриете половината от повърхността им с компост. Оставете ги на проветриво място с висока температура и ниска влажност. Няма изисквания за светлина при този етап, така че засаждането може да се направи както в домашни условия, така и на открито на слънчево място.

След като грудката поникне и стъблото достигне около 10 сантиметра, пресадете я в градината на дълбочина от 15 до 20 сантиметра. Далиите развиват цветовете си от върха на растението и за да насърчите по-голям брой цветове, може да прищипете горната пъпка, но това обикновено води до по-малки цветове. За далии с обемни корони, прищипването на горната пъпка е необходимо, за да се предотврати потискането на страничния растеж.

Кога да засадите красивото цвете ДАЛИЯ?

За успешното им развитие далиите се нуждаят от постоянно поливане, тъй като те съдържат около 95% вода. Важно е да продължите с поливането при горещо време, когато листата изпаряват повече вода. Разберете, че ако почвата е влажна, растенията могат да страдат от гниещи листа. Следователно правилното поливане е ключов фактор за успеха на далиите ви.

Светлина и фотосинтеза

Далиите изискват вода, въглероден диоксид и светлина, за да растат и процъфтяват. Те използват тези елементи, за да произвеждат захари и нишесте, необходими за фотосинтезата. Важно е да знаете, че голяма част от растежа на далиите се случва през нощта, когато растенията не могат да използват светлината. Затова те абсорбират кислород и отделят въглероден диоксид по време на нощта. Този процес е от съществено значение за техния здравословен растеж и процъфтяване.

Красива ДАЛИЯ в цветната градина: Грижа и препоръки

Ранно засаждане и подхранване

Далиите обикновено цъфтят след средата на август, затова ако желаете ранна реколта, е добре да започнете процеса със семената в началото на пролетта или края на зимата. Освен това, е важно да увеличите задържането на влага в почвата, като добавите органичен материал към мястото, където са засадени далиите.

Съхранение на грудките през зимата

През зимата грудките на далиите трябва да се съхраняват на сухо място с минимална влажност и ниски температури между 4 и 7 градуса. Можете да ги съхранявате в съд от различни материали - стар компост, пясък, хартиени остатъци, слама или дори пръст. Това ще гарантира, че грудките ще оцелеят зимата и ще са готови за засаждане през следващата пролет.

Следвайки тези съвети и препоръки, можете да създадете впечатляваща градина с разнообразни и красиви далии!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес