Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене с пепел: Кои растения НЕ го обичат

08 юли 2024, 10:52 часа

Дървесната пепел е много полезен тор, но не е подходящ за всички култури. За някои растения е строго забранено да се торят с пепел, защото това може да ги остави без реколта.

Кои растения не се торят с пепел?

Пепелта не трябва да се използва за хранене на растения, растящи в кисели почви.

Подправката, от която се приготвя най-добрият тор за цветята и всичко в градината

Такива култури включват дини, праскови, ябълки, круши, боровинки, боровинки и киселец. От цветята розите, хортензиите, рододендронът, цинията, камелията, магнолията и азалията не обичат пепелта. Също така е строго забранено да се торят иглолистни растения и млад разсад с пепел.

Освен това не трябва да добавяте пепел непосредствено преди засаждането на картофи - по-добре е да го направите година преди засаждането или през есента при копаене на градината.

Как е правилно да се използва пепел в градината?

Дървесната пепел съдържа около 30 минерала в достъпна форма, които са необходими за правилното развитие на растенията. В същото време в такъв ценен тор няма хлор, така че се препоръчва използването на пепел за хранене на растения, които реагират отрицателно на този елемент: ягоди, малини, касис, картофи. Освен това култури като тиква, зеле, цвекло, домати и краставици реагират добре на добавянето на дървесна пепел.

Дървесната пепел се използва в суха и течна форма. В първия случай пепелта просто се въвежда в почвата като тор, а във втория случай от нея се приготвят пепелни инфузии и разтвори.

Разтворът се приготвя лесно: чаша пепел трябва да се разбърка в кофа (10 литра) вода. Тази течност обикновено се използва за поливане в корените на растенията. Преди употреба полученият разтвор трябва да се разклати добре, тъй като в него ще се образува утайка.

За да приготвите инфузията, трябва да напълните 1/3 от кофата с пепел, след което да я залеете с гореща вода до самия ръб на кофата и да я оставите за два дни. След това прецедете инфузията и я използвайте за кореново торене или пръскане на култури.

Листно подхранване може да се направи и с отвара. За да направите това, пресейте 300 гр пепел, залейте с вряла вода и оставете да се вари 25 - 30 минути. След това бульонът се охлажда, филтрира се и се разрежда в 10 литра вода. За да може торът да се задържи по-добре към листата, трябва да добавите към него 40 - 50 гр сапун за пране.

Пръскането с отвара от пепел помага за защита на културите от болести и неприятели, по-специално от телени червеи, листни въшки, бръмбари, кръстоцветни бълхи, нематоди, охлюви.

Това е най-добрият тор за торене на градината след дъжд

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес