Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене с пепел - 2 грешки, които го превръщат в отрова

15 май 2024, 11:18 часа

Дървесната пепел е отлично средство за торене на растенията в градината. Тя може да се използва не само като тор, но и като дезоксидатор на почвата. Тази естествена съставка може да действа и като средство за борба с вредителите. Въпреки това, понякога градинарите допускат грешки, които превръщат този ефективен и здравословен прах в истинска отрова за растенията. Това се случва при смесване на пепелта с други торове или при нейната употреба за растения, за които тя не е подходяща. 

Торене с пепел - кога е пагубно

В желанието си да подобрят свойствата на този продукт някои градинари го смесват с други торове. Често това се оказва правилен подход, но в определени случаи методът нанася непоправими щети. Това се случва при смесване на пепелта с торове, с които тя "не се разбира" добре. На първо място, става въпрос за амониев нитрат, амониев сулфат, амофос. Пепелта не се комбинира с източници на фосфор.

Пепел и сода - рецептата, която трябва да знае всеки градинар

Трябва да се внимава и при смесване на коментираната съставка с органични торове. Например с оборски тор и пилешки изпражнения.

Пепелта, въпреки всичките си предимства, не е подходяща за всички култури. Това прахообразно вещество може да се превърне в истинска отрова за моркови, репички, киселец и спанак.

Още за торенето с пепел

Поради съдържанието на голямо количество калий и калциев карбонат, пепелта се използва като калиев тор и за неутрализиране на излишната киселинност на почвата.

Полезно е да се използва за чувствителни към хлор култури: малини, ягоди и картофи. Когато засаждате разсад, добавете 2 - 3 супени лъжици пепел в дупката, разбъркайте с пръст и засадете разсада. Когато копаете градината, добавете 250 - 300 грама на квадратен метър.

Полезно е овощните дървета да се торят с пепел в суха или течна форма веднъж на 3-4 години. Пепелта действа по-бързо, когато е напълно разредена във вода (100 - 150 грама пепел на кофа вода).

Допустимото количество добавена пепел веднъж годишно е не повече от 50 - 80 гр на 1 квадратен метър.

Пепелта се използва и като средство за борба с болести и неприятели по растенията. Разтворът се използва широко в борбата срещу брашнеста мана, листни въшки, гъсеници и троскот. Приготвяне на разтвора: 1/3 от кофа се пълни с пепел и се оставя в 10 литра вода за два дни, след което се прецежда и обилно се напръскват растенията.

На леки и песъчливи глинести почви пепелта се добавя при копаене само през пролетта; на тежки почви се прилагат 100-200 гр на квадратен метър през есента и пролетта.

Растенията, които НЕ трябва да се торят с пепел

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес