Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на туя - кога и как се прави

19 август 2024, 13:36 часа

За да радват очите ви, туята се нуждае от специални грижи през цялата година. В зависимост от времето на годината, най-ефективните торове варират по състав. 

Кога е най-добре да се тори туята?

Есента е подходящо време да обърнете внимание на специалните нужди на нашите растения и да им помогнем да оцелеят през идващата зима. За да растат правилно и да придобият устойчивост на мразовити дни, туите се нуждаят от подходящи минерали, които можете да осигурите на растението и с домашно приготвен тор. Благодарение на тези съставки туите ще бъдат правилно обгрижвани.

Растенията, които растат най-добре до туя

За да растат туите здрави, те трябва да бъдат наторени от началото на вегетационния период, т.е. от март до април. Разбира се, всичко зависи от правилната температура - растенията се нуждаят от допълнителна подкрепа под формата на торове през по-топлите пролетни дни.

Друго време, когато туите трябва да получат специални смеси от минерали, е есента. Тук е полезен тор, приготвен от съставки, които вероятно имате в кухнята си.

Ако искаме да подхраните и укрепите разсада на туя, може да използвате тор на основата на банан. Всичко, което трябва да направите, е да нарежете зрял плод, да го поставите в буркан и след това да го залеете с гореща вода. След два дни прецедете получения разтвор. Идеалното време за поливане на туя в градината или в саксия с този тор е началото на октомври.

Това обаче не е единственият домашен тор за укрепване на тези растения. Може да приготвите друг, не по-малко ефективен тор с дрожди. В този случай трябва да разтворите мая в топла вода в съотношение 100 грама продукт на 10 литра течност. Торът е готов за употреба в рамките на един час и след това не изисква разреждане. Този бустер може да се използва върху туи веднъж на всеки две седмици през целия сезон.

Грижа за туята

За да ви зарадва туята с наситения си цвят и пищна, красива форма, трябва да следвате прости правила за грижа за нея. Случва се растението да загуби своята декоративна стойност след зимата или засаждането и много начинаещи градинари не знаят как да възстановят здравето на иглолистния храст. За да избегнете грешки и да научите как правилно да поддържате туя във вашия градински парцел, трябва да знаете и да прилагате някои правила:

Важно е по кое време на годината се засажда растението.

Грижа за туя, засадена през лятото и пролетта:

  • Поливайте растението веднъж седмично при топло време. При горещо време увеличете поливането до 2 пъти;
  • За поливане вземете една кофа чиста и топла, но не гореща вода. Ако е твърде горещо - използвайте две кофи вода;
  • Пръскайте туята веднъж седмично. Растението активно изпарява влагата и изисква попълване. При силна топлина пръскайте растението всеки ден вечер, след залез слънце.

Грижа за туя, засадена през есента:

  • Разсадът изисква същото количество вода като пролетните туи;
  • По време на дъждовна есен намалете количеството поливане или спрете напълно. Излишната влага води до болести по растенията.

След засаждането не е необходимо да се наторява туята. Торенето се извършва по време на засаждането и това е достатъчно за 2 години. Ако не сте торили при засаждане, направете го през лятото или пролетта.

Торене на туя през пролетта кога и как се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес