Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези фактори определят какъв ще е растежа и развитието на растенията ви

21 септември 2023, 16:33 часа

Растенията, както и всички живи организми, са внимателно настроени на външните условия около тях. Факторите в околната среда, които оказват влияние, са много и могат да бъдат най-различни. Днес ще разгледаме петте основни фактора, които оказват значително влияние върху растежа и развитието на растенията.

1. Температура

Температурата играе ключова роля в живота на растенията. Тя определя разпределението на растенията по земната повърхност и продължителността на вегетационния период. В тропическите райони слънчевите лъчи падат вертикално, което води до повече радиация. Този излишък на топлинна енергия прави тропичните райони източник на топлина, докато полярните зони я поглъщат. Температурата също намалява с разстоянието от екватора, което води до по-кратък период без замръзване и налага отглеждането на по-бързоразвиващи се култури в поларните зони.

Ускорете растежа на пипера с това. Забележителни резултати след само 5 дни!

2. Влага

Влагата е още един ключов фактор, който влияе на растенията. Количество влага определя границите на техния растеж и разпространение. Различните видове растения имат различни изисквания за влага, но сухите и мокрите граници на тяхната търпимост са ясно видими. Например, някои тревни видове могат да растат в полусухи условия, докато други изискват влажни места. Влагата играе ключова роля за развитието на растенията и може да определи колко успешни ще са земеделските култури.

3. Вятър

Вятърът също оказва влияние върху растенията. Той се създава от разликата в налягането в различни области и е свързан с промените в температурата. Вятърът може да пренася водни пари, облаци и да повлияе на разпределението на растенията. Силата на вятъра зависи от градиента на налягането и може да увеличи изпарението на водата от растенията. Този фактор е особено важен в равнинните земи и високите склонове на планините.

Всеки градинар трябва да знае за това - разтвор с оцет за здрав и буен растеж на доматите

4. Слънчева радиация

Слънчевата радиация е от съществено значение за растежа на растенията. Тя е необходима за развитието на хлорофил и усвояването на въглероден диоксид. Интензивността и продължителността на слънчевата радиация влияят на формата и развитието на растенията. Някои растения, като пшеницата, са адаптирани към различни комбинации от климатични условия, но изискват определен период без замръзване и подходяща влажност по време на зреене, за да дадат добър добив.

5. Налягане

Налягането играе ключова роля в движението на водата в растенията. Увеличаването на градиента на налягането увеличава движението на водата от почвата към различните части на растението. Това зависи от атмосферното налягане и може да доведе до топлинен стрес за растенията по време на летния сезон, когато изпарението е високо. Атмосферните условия, като високи температури и ниска влажност, могат да усилят градиента на налягането и да наложат допълнително напрежение върху растенията.

Фактори влияещи върху растежа и развитието на растенията

Тези пет фактора, температура, влага, вятър, слънчева радиация и налягане, са ключови за растежа и развитието на растенията. Разбирането на тяхното влияние може да помогне на земеделците и градинарите да оптимизират условията за отглеждане на растения и да постигнат по-добри резултати в градината.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес