Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Те ще изядат всички охлюви: защо и как да привлечете таралежи в градината си

12 октомври 2023, 17:33 часа

Охлювите са често срещани вредители, които могат да съсипят упоритата работа на градинаря, но за щастие има естествен начин да държите вредителите далеч от градините. За да направите това, трябва да поканите таралежи в имота си.

Това лято повечето градинари нямаше как да не забележат колко много щети нанасят охлювите на техните градини. За да предотвратите повторението на ситуацията през следващата година, трябва да помислите за привличането на бойци срещу охлюви във вашата градина.

Таралежите често идват в градината през есента и започват да се подготвят за зимен сън, като търсят храна и строят гнезда. Те ще ядат охлюви, гъсеници, както и различни други насекоми и вредители, които могат да изядат вашите култури.

Таралеж в двора? Ето какво трабвя да направите

Пригответе храна за таралежи

Най-очевидният начин да помогнете на таралежите е да им дадете храна, която да допълни естествената им диета, но е важно да знаете, че те трябва да се хранят само с вода и храна за котки или кучета.

Опитайте да осигурите купа с качествена котешка или кучешка храна или котешки бисквити и много вода за пиене. Не забравяйте да отстранявате неизядената храна и да миете съдовете, в които е била поставена всеки ден.

Помислете за безопасността на вашата градина

Ако привличате таралежи в градината си, важно е да се уверите, че е безопасно за тях. Капаците на всички кофи за боклук да са плътно затворени и таралежите да не се оплитат в градински мрежи.

Таралежите са любознателни и обичат да изследват заобикалящата ги среда. Някои зони във вашата градина могат да се превърнат в капан за тях, оставяйки ги уязвими или причинявайки наранявания.

Ако видите таралеж в двора си, ето каква година ви очаква

Избягвайте пестициди и химикали

Много експерти по градинарство препоръчват да не използвате пестициди, добавки за грижа за тревата или силни химикали във вашата градина, тъй като те могат да причинят сериозни щети на дивата природа.

Не пускайте кучето си навън през нощта

Ако имате куче, не го пускайте през нощта в градината без каишка, тъй като това ще причини силен стрес на таралежите. Дръжте го на повод и се опитайте да държите ъгъл от градината си далеч от кучето си, ако можете, за да увеличите вероятността от появата на таралежи.

Ако имате дива част от градината си далеч от домашни любимци, където има някаква форма на прикритие, като купчина трупи или листа, ще позволи на  таралежите да влязат в градината.

Косете тревата внимателно

Когато косите моравата си, внимавайте много да не безпокоите таралежите, в случай че са свили гнездо там. Те няма да избягат от звука на косачка или тример - проверете преди да подстрижете, за да избегнете ужасно нараняване или смърт на вашите таралежи. Самотните таралежи могат просто да бъдат преместени на друго място.

Ако успеете да привлечете таралежи, няма да се налага да се справяте с охлюви с агресивни средства и градината ви няма да пострада.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес