Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази билка ще прогони почти всички вредители от градината ви

07 юли 2024, 11:38 часа

Появата на вредители в градината принуждава градинарите да използват различни химикали. Но трябва да разберете, че ако се използват неправилно, инсектицидите и други подобни продукти могат да навредят не само на опасните насекоми, но и на самите култури, както и на хората и животните. По-добре е да не се предприемат подобни рискове. Може да се съсредоточите върху използването на естествени средства. Една ароматна билка плаши почти всички вредители, които се появяват в градината, без да навреди на хората и растенията.

Билка срещу вредители в градината

Розмаринът има това интересно свойство. Струва си да се засади във всяка градина. В крайна сметка този представител на флората е невероятно ефективен в борбата с различни вредители. Факт е, че много опасни насекоми (например зелеви молци и морковени мухи) просто не могат да понасят миризмата на розмарин.

В резултат на това вредителите напускат градината. Реколтата от градински култури се запазва с минимални усилия с помощта на розмарина. Струва си да се подчертае, че той също така отлично отблъсква комарите.

За какво се използва билката розмарин

Ароматът на розмарин привлича естествените врагове на листните въшки, като ховърли мухи. Когато листата на розмарина се подрязват, се отделя етерично масло, което отблъсква листните въшки.

За предпочитане е да засадите розмарин в градината си, а не мента (чиято миризма също е неприятна за листните въшки), тъй като ментата се разпространява много бързо и може да стане конкурент на другите ви култури. Алтернативно, ментата може да се отглежда в контейнер с възможност за контролиране на популацията на това растение.

Също така розмаринът отблъсква пеперудите, които са вредители по зелевите култури, като зелевия фасул.

Грижи за розмарина

Розмаринът предпочита сухи склонове, много е устойчив на суша и е един от типичните видове средиземноморски маквис - устойчиви на суша твърдолистни храсти.

Този храст съчетава лечебни и декоративни свойства. В допълнение, това е една от най-известните пикантни култури, които могат да се използват при приготвянето на месни ястия и маринати. Розмаринът е богат на етерични масла, които му придават специфичен пикантен аромат.

Цъфтящият розмарин от април до юни има висока декоративна стойност. Изящната комбинация от тъмнозелени листа и синьо-виолетови цветя изглежда страхотно като декорация за двор или цветна градина, при създаване на декоративен пейзаж. 

Розмаринът може да се отглежда във всяка лека, добре дренирана почва. Не понася влажни места и се чувства най-добре в топли, добре затоплени части на градината. Розмаринът понася добре резитбата, след което се разклонява обилно, образувайки плътни храсти.

За да подготвите издънките за зимата, най-добре е да изберете времето за цъфтеж. Точно в този момент етеричните масла се натрупват в листата в максимална концентрация.

През пролетта и лятото храстът розмарин се подхранва веднъж на 3-4 седмици с течен минерален и органичен тор за стимулиране на цъфтежа и растежа на нови издънки.

След лятно подрязване на издънки, които се съкращават с 1/3, е препоръчително растението да се третира с антисептичен препарат.

Розмаринът се размножава чрез семена и резници. Може да се отглежда отсемена. Засяването на семена се извършва през март-април. Те обаче имат доста ниска кълняемост и дълъг период между сеитбата и поникването. Следователно розмаринът трябва да бъде правилно подготвен за сеитба. 

Най-често розмаринът се размножава чрез резници. Тази процедура не е твърде сложна, но има свои собствени характеристики. 

За да се получи резник за засаждане, през април-май, резникът се откъсва от стъблото на майчиното растение. Можете да използвате и отрязани клони, но те се вкореняват по-слабо. Краят на резника се подрязва с остър нож и се отстраняват листата от долната част. За да се ускори образуването на корени, бъдещият разсад се накисва за 2-3 часа в разтвор за вкореняване и веднага се засажда в оранжерия или под заслон. Най-добрият субстрат за вкореняване е речен пясък или лека почвена смес с голяма част от пясък, но понякога е възможно да се вкорени розмарин във вода.

Растенията обикновено развиват корени в рамките на 3-5 седмици.Розмаринът може да се размножава и чрез наслояване. За да направите това, през пролетта един от долните клони на възрастен храст се огъва и вкопава, а през есента образуваният храст се изкопава.

От тази билка се приготвя най-добрият тор за ягодите

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес