Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайни методи да се отървем от мравките, които нападат пъпките на божура

17 юли 2024, 14:33 часа

Божурите, кралските цветя на градината, имат красота, която може да бъде помрачена от неканени гости. Мравките, които са харесали нежните пъпки, не само развалят външния вид на растенията, но и могат да им навредят.

Има обаче ефективни начини да се отървете от тези насекоми, без да навредите на любимите си цветя.

Защо мравките нападат божурите?

Преди да се справите с мравките, е важно да разберете причината за техния интерес към божурите. Факт е, че пъпките на тези цветя отделят сладък нектар, който привлича насекоми.

Мравките не само пируват с този нектар, но също така защитават източника си на храна от други насекоми, което може да изглежда полезно за растението. Въпреки това, прекомерният брой мравки може да увреди пъпките и да им попречи да се отворят нормално.

Какво вещае появата на мравки у дома?

Естествени репеленти

Много градинари предпочитат да използват естествени методи за борба с мравките. Един ефективен начин е да поръсите земята около божурите със смляна канела или натрошени листа от мента.

Тези ароматни вещества отблъскват мравките, без да вредят на растенията. Можете също така да приготвите спрей от вода и етерични масла от лавандула, чаено дърво или евкалипт, които трябва да се напръскат върху стъблата и листата на божурите.

Създаване на физически бариери

Друг метод за защита на божурите от мравки е създаването на физически бариери. Можете да увиете стъблата с лента, намазана с вазелин или специално лепило против насекоми. Това ще попречи на мравките да стигнат до пъпките.

Друг ефективен метод е да поръсите почвата около растенията с диатомит, естествен прах, който разгражда екзоскелета на насекомите.

Кои са най-добрите домашни средства против мравки

Използване на утайка от кафе

Утайката от кафе е не само отличен тор за растенията, но и ефективно средство срещу мравки.

Разпръсната около божурите, тя създава неприятна преграда за насекомите. В допълнение, кафето обогатява почвата с азот, което има благоприятен ефект върху растежа и цъфтежа на божурите.

Борба с листни въшки

Мравките често се появяват на божурите заради наличието на листни въшки, които те „отглеждат“, за да произвеждат сладки секрети. Ето защо е важно да се борим не само с мравките, но и с листните въшки. За да направите това, можете да използвате разтвор на сапун за пране или специални инсектициди, които са безопасни за растенията.

Поддържане на градината чиста

Превенцията е най-добрият начин за борба с мравките. Редовното отстраняване на паднали листа, клони и други растителни остатъци лишава мравките от потенциални места за гнездене.

Също така е важно да се гарантира, че в близост до божурите няма плевели, които могат да привлекат насекоми.

Химикали в краен случай

Ако естествените методи не помогнат, можете да прибягвате до използването на химикали. Важно е обаче да изберете продукти, които са безопасни за растенията и околната среда.

Специални гранули или гелове, поставени около божурите, привличат мравките, които пренасят отровата в гнездото си, унищожавайки цялата колония.

Редовен мониторинг

Важно е редовно да проверявате божурите за мравки и други вредители. Ранното откриване на проблем ви позволява да предприемете действия, преди ситуацията да излезе извън контрол.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес