Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети за начинаещи градинари: Започнете с правилната крачка

26 септември 2023, 20:22 часа

Ако мечтаете да имате своя малка градинка с цветя, дръвчета и зеленчуци, но не знаете откъде да започнете, имаме точните съвети за вас. Тези съвети са елементарни, но от съществено значение за успешното ви приключение в градинарството.

1. Започнете с по-лесни растения

Не се захващайте с трудни за отглеждане растения, които изискват много грижи и време. Започнете с по-лесни култури като краставици, тиквички, грах, чушки и репички. Постепенно можете да добавите по-изискани растения, като домати, но имайте предвид, че тяхното отглеждане е по-сложно. Чери доматите са отличен избор за начинаещи градинари. Ароматните билки като босилек, мента и магданоз също са лесни за отглеждане и може да ги отглеждате дори на балкона си. Ако искате цвят в градината, цветя като невен, латинка и слънчоглед са прекрасен избор за начинаещи.

Направете цветна градина от нулата: Съвети за начинаещи градинари

2. Четете етикетите на семената

Информацията, която ви е необходима за засаждането и отглеждането на растенията, се намира на етикета и опаковката на семената. Винаги четете инструкциите и запазете етикетите до покълването на растенията. Тези етикети предоставят полезна информация за времето на покълване, кога да поставите разсада на открито, в кой сезон да се очаква урожай и други важни детайли.

3. Правилно поливане

Не се налага да поливате градината си постоянно и обилно. Проверете влажността на почвата, като забиете пръста си в нея. Ако усетите влага под повърхността, градината все още не се нуждае от поливане. Най-добре е да поливате рано сутрин или късно следобед, тъй като по този начин водата достига по-лесно корените на растенията и се изпарява по-малко.

Засяване на картофи: Лесни стъпки за начинаещи градинари

4. Не забравяйте за торовете

Наторяването е важна стъпка, ако искате да се радвате на богата реколта. Изберете правилния тор за вашите култури. Органичните торове са най-подходящи за дългосрочно отглеждане на различни растения. Не забравяйте да смесвате торовете в съответствие с нуждите на вашата градина.

С тези съвети за начинаещи градинари сте готови да стъпите в света на градинарството и да се насладите на удоволствието от отглеждането на собствени растения.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес