Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стъпки при зимно компостиране в градината

18 декември 2023, 12:23 часа

Обикновено градинарите компостират през лятото, защото температурите са високи и има изобилие от мек зелен материал, който ще се разпадне бързо, когато се смеси с дървесни резитби. През зимата се случва точно обратното, като температурата на сърцевината на купчината може да спадне драстично и това да спре разлагането напълно.

Ако купчината компост е направена добре – самият процес ще генерира собствена топлина. Изолация, като сплескан картон, стар килим или полиетиленови чували, пълни със слама, ще помогне да се запази тази топлина. Важно е и да предотвратите прекомерното намокряне на купчината през зимата.

Какво е компостирането: Ползи и недостатъци

Запазете топлината

Ако покриете купчините си добре през зимата, това ще позволи отпадъците да се нагряват бързо и да се компостират по-бързо. Капакът също предпазва от силни зимни дъждове, които могат да охладят или прекомерно да намокрят компостната купчина. Може да изберете специално създаден контейнер или да направете свой собствен, като използвате дърво, бризови блокове или палети. Подредете със сплескани картонени кутии.

Дървесният материал е най-добре да се добавя към купчината на малки парченца, за да се осигури по-голяма повърхност за работа на организмите, което ускорява разлагането и генерира топлина. Повече дървесни отпадъци се режат през зимата и може да отнеме години, за да се разградят, освен ако не бъдат нарязани. Големи количества листа е най-добре да се компостират отделно в контейнер с телена мрежа или пластмасов чувал, надупчен с дупки.

Поддържайте баланс

Стремете се към приблизително еднаква комбинация от влажни и сухи материали. Влажните, богати на азот зеленчуци, включително окосена трева, пресен конски тор и зелени плевели, са в недостиг през зимата, докато изобилието от кафява материя, като нарязани дървесни стъбла, листа и хартия, може да доведе до изсъхване на купчината.

Как да създадете компост: Стъпка по стъпка

Въздух с купчината

Вкарването на въздух в купчината буквално вдъхва живот в нея през зимата, увеличавайки популациите на организми, така че компостът да се нагрява и следователно да се разгражда по-бързо. Изпразнете кошчето и го напълнете отново, като обърнете страните към средата, така че да се компостира равномерно.

Добавете изолация

Червеите и другите организми ще бъдат по-активни, ако контейнерът ви е топъл през зимата. Това е особено важно, ако използвате червейник. Покрийте кошчето си със сплескани картонени кутии, стар килим или големи полиетиленови чували, пълни с натрошен полистирен или слама.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес