Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стар градинарски трик: Как да се избавите от мравките с помощта на сода

16 август 2024, 14:31 часа

Опитните градинари разчитат на различни трикове за борба с мравките в градината. Те са преносители на листни въшки и затова е важно борбата с тях да започне своевременно. Много по-лесно е да победите мравките, отколкото листните въшки, така че не се колебайте да предприемете мерки веднага след появата им. За целта може да разчитате на един стар градинарски трик - борба с тях с помощта на сода.

Как обикновената сода може да помогне в борбата с мравките?

Важно предимство на содата е нейната безвредност за почвата, култивираните растения и хората. Следователно винаги можете да я използвате без риск. Освен това методът ще бъде ефективен срещу мравки.

Поръсете мравуняка с това и ще забравите за мравките

Ще трябва да вземете голяма тенджера, около десет литра, и да я напълните с вода. Оставете течността да заври. След това добавете пакет сода, разбъркайте и оставете продукта на огъня още няколко минути. Отстранете състава от котлона. След това трябва да отидете до мравуняка. С помощта на дълга пръчка трябва да направите дупка в мравуняка и да изсипете приготвената смес в него. На следващия ден проверете мравуняка: ако е необходимо, процедурата може да се извърши отново.

Други методи за борба с мравките

Мравките реагират остро на различни миризми. Ето защо можете редовно да поставяте следните ароматни носители около техните укрития: листа от анасон, дървени стърготини, смесени с настърган чесън. Или просто залейте мравуняка с керосин (но в никакъв случай не го палете). Традиционно на открити места мравките се отблъскват от миризмата на магданоз, пелин, чесън, листа от домати, смляна канела, терпентин, въглен, растително масло, пепел от тютюн, бъз, дива мента и други силни аромати.

За да причините непоправими щети на мравуняка, поставете тухли, парчета желязо или камъни близо до проходите на вредителя и ги напоете с инфузия от оборски тор или всякакви билки (с изключение на тези, които отблъскват мравките). След 2-4 дни вземете поставените предмети и залейте мравките с вряща вода, като едновременно с това излеете гореща вода в проходите.

За да защитите градинските култури от мравки:

  • Поръсете мравуняка със сол и я разпръснете по „пътеките“ и местата с най-голяма концентрация на насекоми;
  • Напръскайте местата, където се натрупват мравки със специална смес (10 литра вода, 400 гр сапун за пране и 10 супени лъжици керосин); извършете тази процедура 2-3 пъти;
  • Поставете кибритени кутийки, пълни със смес от мая и захарно-меден сироп около мравуняка и насекомите бързо ще се озоват в капана;

Ако мравките току-що са започнали да образуват колония, те могат да бъдат уловени с обикновена стръв - гъба, напоена със захарен разтвор, която след това може да се потопи във вряща вода.

Един от относително „хуманните“ методи е принудителното изселване на мравки. Привечер, когато всички насекоми са се върнали „у дома“, вземете лопата и изкопайте целия мравуняк два или три пъти. Бързо го прехвърлете заедно с обитателите му в кофа и я изнесете извън градината, за предпочитане в гората. Изсипете вряла вода върху дупката.

От мравките няма да остане и следа, ако използвате този разтвор

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес