Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спатифилумът - как да го отглеждаме БЕЗ проблеми

24 юни 2023, 16:33 часа

Спатифилумът е декоративно растение, което обикновено не изисква сложна грижа. Въпреки това, той може да се сблъска с някои проблеми, които засягат състоянието на листата му. В този статия ще разгледаме някои от най-честите симптоми и как да ги предотвратим.

Симптом №1: Поява на кафяви петна по върховете на листата

Ако спатифилумът ви има кафяви петна по върховете на листата, причината може да е свързана със сух въздух. В жилищни условия въздухът често е сух, особено през зимата, когато се отоплявате. За да намалите това явление, можете да повишите влажността близо до растението. Препоръчително е да го пръскате два пъти на ден с топла вода, да го поставите в близост до аквариум или да сложите саксията върху съд с мокра керамика. Използването на овлажнител също е ефективен метод за поддържане на подходяща влажност.

Как да отгледаме спатифилиум вкъщи

Симптом №2: Сухи листа по краищата и черни петна в централната част на листата

Ако спатифилумът има сухи листа по краищата и черни петна в централната част на листата, причината може да е свързана с неправилното поливане. Прекомерното поливане може да доведе до гниене на корените и почерняване на листата. Затова е важно да регулирате поливането в съответствие с нуждите на растението. Поливайте го, когато почвата е изсъхнала, но не го подводнявайте. Редуването на сух и обилно поливане не е препоръчително, защото може да повреди корените и да.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес