Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложете край на бръмбарите в градината с ТОЗИ метод

02 август 2023, 12:43 часа

Колорадският бръмбар може да предизвика сериозни щети в градината, особено по картофените насаждения. Вместо да прибягвате към химически пестициди, може да опитате бабин лек - биологичен метод, който се е доказал с времето. Това е ефективен и безопасен метод, който ще предпази растенията от вредители и ще осигури здрава реколта.

От колорадския бръмбар ще остане само спомен - ето как да го прогоните

Приготвяне на бабиния лек

- Пригответе голяма пластмасова бутилка с широко гърло (6 литров обем) и две капачки за нея.

- В едната капачка направете множество дупки с помощта на предварително нагрято шило.

- Напълнете съда с топла вода до половината от обема му и добавете 75 мл течен катранен сапун, смесен със същото количество мазен течен катран.

- Затворете съда с капачката без дупки и разклатете енергично течността за 5 минути.

С този лесен трик колорадските бръмбари няма да доближат градината ви

- Допълнете с топла вода до обем от 6 литра и отново разклатете енергично.

- Сложете капачката с дупки и използвайте импровизираната пръскачка за третиране на картофените насаждения. Останалата течност изсипете в лехите с картофите.

Приложение на бабиния лек

Пръскайте картофите с биологичния инсектицид, когато насажденията достигнат височина от 10 см, около 6-10 дни след поникването на разсадата. Посветете специално внимание на защитата на картофите през юни, когато започва пикът на сезонната активност на колорадския бръмбар.

Колорадски бръмбар: Как да се справим с опасния вредител в градината?

Интервал на третиране

Между употребата на катранения разтвор трябва да има интервал от 14-15 дни. Препоръчително е да се извършат общо 5-7 третирания с този бабин лек през сезона. За допълнителна защита, след процедурата, поръсете мокрите върхове на картофите с предварително пресята пепел. Също така, поръсете лехите и пътеките между тях, за да предпазите другите зеленчуци в градината.

Бабиният лек е прост и ефективен начин за биологична защита на картофите от колорадския бръмбар. Следвайки гореспоменатите стъпки, можете лесно да приготвите собствен инсектицид и да защитите градината си от вредителя. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес