Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След като приберете реколтата от картофи, наторете почвата с това

04 септември 2024, 12:52 часа

След прибиране на реколтата от картофи, по-добре е да подготвите почвата в градината през есента, така че до пролетта да е готова да даде нова вкусна реколта. За целта преди това торене почвата трябва да си „почине“ малко. Торенето може да започне през втората половина на септември. С въвеждането на подходящия тор почвата ще стане дори още по-плодородна от преди година.

Торене на почвата след прибиране на реколтата от картофи 

В случая има много варианти. Можете да използвате оборски тор или зелено торене. Ако имате компостна купчина във вашата градина, тогава компостът в комбинация с дървесна пепел тя ще бъде мощен инструмент за възстановяване на плодородието на почвата. За един квадратен метър площ ще са ви необходими 6-7 кг компост и чаша пепел. Това количество е идеално за кисели глинести и глинести площи. След това е необходимо почвата единствено да се разкопае или изоре. Градината вече е готова за зимата.

До какво води яденето на картофи с хляб?

Ако няма компост, тогава има по-прост вариант за този тор. Може да използвате двоен суперфосфат и калиев сулфат. За 1 кв. м. площ ще ви трябва 1 супена лъжица от избрания препарат. Ако почвата е киселинна, тогава е по-добре да не използвате оборски тор.

Класическото сеитбообращение за картофи е лесно за организиране: може да се „замени“ с всякакви растения с изключение на чушки, домати и други растения от семейство Пасленови - бобови растения, зърнени култури, тиквички, репички и техните роднини, краставици, зеле, тиква, цвекло, лук, всички видове от салати, билки и листни зеленчуци. Картофите дори могат да се редуват с едногодишни цветя.

Ако планирате да засадите картофи на една и съща площ, тогава целият процес на ротация може да бъде опростен чрез сеитбообращение със зелен тор (синап, ръжа, фацелия, рапица). Зелените торове могат да се засаждат не само през есента и преди зимата след картофи. Полезните култури могат да се комбинират с отглеждане на картофи през същия сезон. Има няколко начина да направите това възстановително сеитбообращение:

  • засадете зелен тор между редовете през лятото и оставете растенията да растат свободно, без да променяте грижите за самите картофи;
  • засадете зелен тор през пролетта заедно с картофи, като поставите грудки на приблизително половината от парцела и зелен тор върху другата (можете или да разделите парцела на равни половини, или да организирате сеитба на ленти или шахматно).

На следващата година всичко се разменя - картофите се засаждат там, където расте зелен тор, а зеленият тор се засажда на редове или в картофените парцели. 

Засадете ги веднага след като приберете картофите - тези растения ще направят почвата плодородна

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес