Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След като прецъфти зюмбюлът - защо не се хвърля

21 март 2024, 14:44 часа

·         След като зюмбюлът избледнее, цветоносът трябва да се подреже (но не много късо, оставяйки 10-15 см е достатъчно). Оставете листата.

·         Сега трябва постепенно да намалите поливането. Поливайте избледнял зюмбюл само когато почвата изсъхне, не толкова, колкото по време на цъфтежа, но от време на време.

·         Постепенно листата ще пожълтяват и около средата на май трябва да спрете напълно поливането и да изчакате, докато листата изсъхнат напълно.

·         Листата са изсъхнали - отрязваме ги и изваждаме луковиците. Трябва внимателно да извадите луковицата от саксията, да я почистите от почвата и да отрежете сухите листа.

·         След това трябва да изсушите луковицата малко в тъмно, топло, проветриво помещение при температура от +18 до +22 градуса. И съхранявайте при такива условия до есенното засаждане. Картонена кутия или кутия е идеална за съхранение, но никога чанта.

Преди изсъхване, луковиците могат да бъдат мариновани в разтвор на калиев перманганат. Можете да съхранявате луковиците у дома. Зюмбюлите не се съхраняват в хладилник. Те се засаждат на открито в края на септември - началото на октомври. Преди настъпването на замръзване, луковиците ще имат време да се вкоренят в почвата. През пролетта такива зюмбюли може да не цъфтят, но само през следващата година.

Форсиране на луковици на зюмбюл през ЕСЕНТА: Ето как да го направите

След като прецъфти зюмбюлът - защо не се хвърля

Част от цветоноса с избледняващи цветя се отрязва. Не го режете твърде късо, просто оставете 10-15 сантиметра. Оставете листата! Листата трябва да изсъхнат естествено. Преходът на зюмбюла към фазата на покой трябва да бъде постепенен. Избледнелият зюмбюл все още се нуждае от листа, за да подхранва самата луковица. Лишавайки растението от листа, ние лишаваме луковицата от хранене и тя няма да може да се подготви максимално добре за периода на покой.

И така, дръжката е подрязана, а листата са оставени. Сега заедно със земната топка те прехвърлят растението в по-голяма саксия, така че луковиците да се развиват сами и да израстат. Засадете така, че кореновата шийка да не е заровена.

Защо зюмбюлът се нуждае от просторна саксия?

Факт е, че форсираните цветя се продават в много малки саксии и там практически няма земя. Но нашата задача е зюмбюлът бавно да влезе в състояние на покой, да развие луковицата си и да се запаси с хранителни вещества преди дългата лятна ваканция.

Трансплантираното растение ще се чувства по-добре на хладно и светло място. След цъфтежа зюмбюлът трябва да се полива оскъдно. Някои градинари твърдят, че е по-добре да направите това в тава. И известно време след трансплантацията можете да го подхраните със слаб разтвор на комплексен тор.

Тогава има два начина: или зюмбюлът се държи в саксия у дома, или през май се засажда на открито в градинско легло, за да се подготви за периода на почивка.

Каква е тайната на отглеждане на зюмбюл в саксия

Тъй като листата изсъхват, поливането постепенно се намалява и след това се спира напълно. С течение на времето листата ще изсъхнат напълно - тогава крушката се изважда от земята, обелва се, изсушава се и се изпраща за съхранение до есента, до зимното засаждане в земята.

По-добре е да съхранявате луковиците на зюмбюл в картонена кутия на сухо, тъмно и проветриво място (например под леглото). Срок на годност: 2,5 - 3 месеца. Толкова продължава периодът на почивка на зюмбюла.

Зюмбюлите се засаждат в градината през есента, през септември или началото на октомври. Луковицата трябва да се вкорени, но да не расте зелена маса, така че не е необходимо да бързате със засаждането.

Есенно засаждане

Лехата се подготвя предварително, месец-два. Почвата е добре изкопана на дълбочина 20-30 см, тъй като корените на тези растения са дълбоки.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес