Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сладък грах в цветната леха: Заслужава си да го включите в градината си

19 март 2024, 17:14 часа

Сладкият грах е фаворит за всеки градинар и чудесно допълнение към домашната градина. Обожаван е заради харизматичния и изящен цъфтеж, способността му да добавя височина към границите и идеално растение за всяка ваза. Ароматът на цветята е много силен, така че може да го усетите из цялата градина.

Видове Сладък грах

Видовете „Grandiflora“ представляват златния стандарт за традиционните цъфтежи и въпреки че цветята могат да бъдат по-малки от съвременните сортове, те имат страхотен аромат.

Типовете „Спенсър“ имат дълги стъбла и големи цветя. Предлагат се в широка гама от цветове.

Цветя, които да засадите през МАРТ в градината

Сладкият грах джудже е победител при висящи кошници и саксии, позволявайки на всеки да отглежда тези изящни цветове – дори и да нямате градина.

Сладкият грах расте много бързо и достига височина. Цветовата гама е много широка - включително червено, бяло, синьо, розово и пастелни нюанси.

Кога се засажда Сладък грах?

За разлика от много лехи, които се засяват в навечерието на Великден, добра практика е едногодишният сладък грах да се сее в края на есента, от октомври до ноември. Засетите през есента растения имат време да растат и да се развият през зимата, което води до по-здрави растения, които започват да цъфтят по-рано през сезона.

Ако сте изпуснали този период – все пак не е късно. Имате втори шанс да засадите Сладък грах между януари и март. Ще бъдете възнаградени с цветя, които продължават да цъфтят по-късно през лятото. Семената могат дори да се засяват директно на открито между април и май. Засяването както през есента, така и през пролетта ще гарантира дълъг цветен сезон в градината.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес