Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще съсипете цялата реколта: кои семена за разсад никога не трябва да се накисват

23 март 2024, 09:30 часа

Докато накисването може да е от полза за някои семена, то не е подходящо за всички видове посадъчен материал. Много градинари все още спорят за необходимостта от накисване. Въпреки че някои вярват, че то насърчава по-добро покълване и растеж, има видове семена, които нямат полза от накисването и то дори може да им навреди.

Семената, които не трябва да се накисват

Семената на зеле, броколи, карфиол и други зелеви култури не трябва да се накисват. Тези растения имат нежна обвивка, която лесно се омеква при накисване, което може да ги повреди. Освен това зелето и неговите роднини са чувствителни към изсушаване, така че нарушаването на естествения баланс на влага чрез накисване може да бъде пагубно.

Как да ускорите покълването на семената - метод, който се предава от поколение на поколение

Също така се препоръчва да не се накисват семената на моркови, пащърнак и други кореноплодни. Тези растения имат обширни коренови системи, които могат да бъдат повредени от накисване.

Семената от лук, чесън и други луковични култури също не трябва да се накисват. Тези растения имат плътна обвивка, която не абсорбира добре водата, което прави накисването неефективно. Освен това луковичните култури, които са преполивани, са податливи на загниване на семената.

Семената от тиква, тиквички, краставици и други тиквени култури също не изискват накисване. Тънката им обвивка може да омекне и да се повреди при накисване, а излишната влага може да доведе до загниване на семената и намалена кълняемост.

Преди да решите дали е необходимо накисване за оптимално покълване и растеж, е важно да вземете предвид специфичните характеристики на всеки растителен вид.

Накисване на семена за разсад - как се прави

Трябва да ги накиснете в два разтвора. Първият е от калиев перманганат с концентрация от 1%. Разредете 1 грам калиев перманганат в 100 милилитра вода. С помощта на този разтвор се унищожават външните патогени. Разбъркайте добре разтвора, напоете марлята със семената, изчакайте 15-20 минути и внимателно изплакнете семената под течаща вода. Изсушете ги. След това трябва да поставите посадъчния материал във втория разтвор. Той може да бъде два вида - от дървесна пепел или от тор.

Вземете една супена лъжица дървесна пепел и я разтворете в литър вода, разбъркайте, оставете за един ден. Накиснете семената за 1 час в разтвора. Може да използвате и разтвор от микротор - чаена лъжичка на три литра вода, но е по-добре да погледнете информацията на опаковката.Семената се държат 1 часа в минерални торове, след което се изсушават и се засаждат.

За двойно по-богата реколта от краставици: накиснете семената в това преди да ги засадите

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес