Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще берете пипер до късна есен, ако още сега го полеете с това

10 август 2023, 17:15 часа

Често през август градинарите се оплакват, че пиперът напълно е спрял да расте и започват да го подхранват интензивно. Но обикновено това не се дължи на липса на хранителни вещества в почвата, а поради липса на топлина - родината на тази култура е тропическа Централна Америка.

Ето защо винаги трябва да се помни, че при нейното отглеждане  и най-доброто хранене не може да замени липсата на топлина. Но опитните градинари знаят, че има една хранителна смес, която кара чушките в лехите да дават плодове до късна есен - домашният тор с пепел. Използвайте го точно сега и резултатът няма да закъснее.

За да бъде реколтата от чушки не само богата, но и полезна, почвата трябва да съдържа достатъчно хранителни вещества.

На първо място, фосфорът стимулира развитието на кореновата система. Калцият е друг важен елемент, при липса на който се развива върхово гниене, а магнезият поддържа жизнеността на растението.

Опитните градинари винаги пръскат доматите и пипера с това, за да ги предпазят от гниене

Можете да компенсирате липсата на тези вещества с помощта на следните подхранващи смеси.

Подхване на пипера за удължаване на плододаването

За целта се нуждаете от дървесна пепел и вода. Съставките се смесват в съотношение 1:10 и се настояват в продължение на три часа. Сместа се използва за напояване. Разходът е 2 литра на храст.

Друг вариант е употребата на калциев нитрат. Добавете 20 грама от веществото към 10 литра вода и използвайте за кореново или листно подхранване.

Може да се използва и тор, в чийто състав влиза бор и фосфор. Той увеличава производителността и инхибира развитието на върхово гниене. Разтворите за обработка се приготвят съгласно инструкциите, които е по-добре да не се нарушават.

Всяко от тези средства ще удължи плододаването на чушките, основното е да се подхранват навреме и да се спазва дозировката.

Също така на всеки 3-5 дни трябва да се отстранят всички безплодни издънки, листа и странични издънки, растящи под точката на разклоняване на главното стъбло. Докато издънките растат, те ще се усукват около стъблото, лишавайки го от хранителни вещества. Също така е необходимо да се премахнат всички цветове и плодници, които се образуват преди първото разклоняване на основното стъбло.

Размерът и качеството на реколтата се повлияват благоприятно от редовното отстраняване на по-ниските стареещи и особено пожълтели или болни листа, които. стават паразитни. По-добре е да направите това в слънчева сутрин, така че раната на стъблото да изсъхне бързо. 

Листата на растението започват да се отстраняват, когато първите плодове достигнат етапа на техническа зрялост на първата четка. И докато този етап бъде достигнат от първия плод на втората четка, всички листа до първата четка трябва да бъдат напълно отстранени и да започне отстраняването на листата под втората четка. Можете да премахнете 1-2 листа наведнъж. Последното премахване на листата се извършва 5-6 седмици преди последната реколта от плодове.

Още: Поливайте пипера така, за да е сладък и месест

Едновременното отстраняване на много листа може да доведе до силно напукване на плодовете поради рязко намаляване на изпарението на влага.

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес