Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще берете ябълките в кофи, ако пролетта ги торите така

26 март 2024, 06:54 часа

В почти всяка градина се засажда ябълка. Плодовото дърво може да дава добра реколта всяка година, но не трябва да забравяте за грижите за него и правилния тор. Ако искате реколтата да се увеличава всяка година, а ябълковото дърво да ражда в продължение на десетилетия - разберете с какво точно трябва да се тори.

Тореенето трябва да се направи не само, за да растат ябълките големи и сочни, но и за да събудите дървото след зимен сън. Ако имате младо ябълково дърво, тогава трябва да следвате няколко основни препоръки.

Как ябълките влияят на черния дроб

Как да торим младо ябълково дърво?

Ако сте приложили торове при засаждане на ябълково дърво, тогава през първата година не е необходимо да го подхранвате с нищо. Необходимо е да го наторите през третата година от отглеждането. Първото пролетно подхранване трябва да бъде в началото на вегетацията - през април и май.

Вторият път ябълковото дърво трябва да се подхрани през периода на цъфтеж, а третият път - през периода на образуване на плодове. Тези няколко стъпки ще подобрят добива, а почвата ще се насити с хранителни вещества. Торовете трябва да се прилагат под корена. За да направите това, изкопайте малък жлеб в кръга от ствола на дървото.

Най-добрите торове за ябълката

За да се развият добре листата, използвайте азотни торове. По-добре е да се прилага калий преди цъфтежа. Ябълката приема добре органични и минерални торове, така че можете да използвате всичко: амониев нитрат, нитроамофоска, урея или тор.

Внимателно следвайте пропорциите, посочени в инструкциите, защото ако използвате твърде много тор, ябълковото дърво ще развие повече издънки и ще започне да расте, но няма да даде добре плод.

Предозирането на минерални смеси може да доведе до гибелта на дървото. Внимавайте с азота, не е препоръчително да го прилагате няколко пъти. Нанесете минерална смес или органична материя на дълбочина 40 сантиметра и поръсете с почва.

Какви органични торове да използвате?

За торене на ябълково дърво са подходящи хумус, пилешки тор, кравешки тор, компост, торф и др. Градинарите най-често използват хумус, защото има добър ефект върху развитието на корените. За едно възрастно дърво трябва да се използват няколко кофи.

Пилешкият тор също е много добър органичен тор. Използва се в смес с вода в съотношение 1:10. Едно дърво ще се нуждае от 5 литра от този разтвор. 

Лекар: Яжте ябълките така, за да са най-полезни за кръвта и имунитета

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес