Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само опитните градинари заравят кората от този плод в градината

17 септември 2024, 13:34 часа

Банановите кори отдавна са се доказали като отличен тор. Съдържат голямо количество азот и други минерали, така че са отличен тор в градината. Неслучайно опитните градинари ги заравят в почвата. 

Калият и фосфорът, които се съдържат в банановите кори, могат да бъдат отличен тор за стайни растения, тъй като ще помогнат за развитието на кореновата им система и ще подобрят общото им състояние.

Какви са ползите от банановата кора?

Кората на този плод съдържа:

  • 40% нишесте;
  • калций, калий и магнезий калий и магнезий;
  • витамини В, С и А;
  • голямо количество азот;
  • манган, мед и антиоксиданти. 

Защо опитните градинари никога не изхвърлят корите от диня?

Защо банановите кори се заравят в градината?

Но освен това банановите кори се използват широко в градината. Използват се главно като компост. Просто нарежете банановата кора на няколко части и я заровете в градината си. Тя съдържа голямо количество хранителни вещества, така че ще увеличи хранителната стойност на почвата.

Банановата кора се използва и като мулч за растенията. Кората трябва да се нареже на парчета и да се зарови до растението, като се остави известно разстояние от стъблото. Това ще помогне за задържане на влагата, ще намали растежа на плевелите и ще подобри структурата на почвата. 

През есента градинарите препоръчват засаждане на рози. Градинарите с опит препоръчват след засаждането им добавите бананови кори към почвата. Нарежете ги на малки парчета и след 10 дни те ще се разтворят и ще подобрят структурата на почвата, така че розите ще се вкоренят много по-добре в цветните лехи.

Някои градинари съветват да се заравят не само бананови кори, но и черупки от яйца. Докато банановата кора съдържа значителна част калий, черупката съдържа калций. Калцият е важен за растежа на растенията, защото ги прави по-устойчиви на неблагоприятни условия на околната среда. Но калият е отговорен за буйния растеж на растението.

Въпреки това, банановите кори могат не само да се заровят в почвата, но и да се използват за направата на течен тор. Накиснете малко бананови кори във вода. Оставете ги за няколко дни да се накиснат и след това можете да поливате градината с този тор всеки ден. Този съвет е добър за пролетния сезон, но цветята и някои храсти се засаждат през есента, така че можете да използвате този течен тор за тях.

Торът от бананови кори е ефективен за домашни и градински цветя, градински култури и растения, отглеждани в оранжерия. Благодарение на високата концентрация на фосфор, калий, манган, желязо и калций се постигат следните ефекти:

  • стимулира се образуването на кореновата система, особено при разсадите;
  • фотосинтезата се подобрява;
  • стимулира образуването на пъпки при декоративните цветя;
  • стъблата се укрепват;
  • повишава се имунитета на културата.

Ако използвате бананов тор през периода на образуване на плодове, количеството захар в пулпата се увеличава и вкусовите им качества се подобряват. В същото време съставът на почвата се подобрява.

Когато използвате бананова кора, вземете предвид характеристиките на растението и периода на използване на тора. Ако растението е в лошо състояние, тогава не трябва да очаквате, че банановата кора ще направи чудо. По-добре е да не губите време и да купите нов разсад.

Как опитните градинари използват брашно в градината?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес