Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само хитрите градинари закачат това на ябълката, за да е богата реколтата

03 април 2024, 10:25 часа

Богата реколта от ябълки е възможна не само с правилната грижа, но и с помощта на някои трикове. Един от тях е добре познат на опитните градинари. Той изглежда странен и нелогичен на пръв поглед, но градинарите с опит са убедени, че дава резултат.

Топ трик за богата реколта от ябълки

Неслучайно опитните градинари окачат бутилки с вода на ябълково дърво. Те разчират на този трик за оформяне на короната.

Под въздействието на тежестта от бутилките с вода клоните на дървото се огъват до желаната позиция. В резултат на това ще се избегне удебеляването им, което може да има лош ефект върху добива. В допълнение, този метод засяга плододаването на дърветата, като го ускорява.

Защо бабите заравят подкова под ябълката в градината?

В изправено положение клоните могат да бъдат насочени към растеж. Но в хоризонтално положение те са насочени към плододаването. При оказване на натиск върху тях така че да останат в хоризонтална подредба растежът им започва да се забавя, но за сметка на това плододаването им се увеличава. Тогава цветните пъпки се образуват по-активно на клона. Но този резултатът няма да се получи веднага, а през следващия сезон.

Освен това можете да използвате различни предмети, за да наклоните клоните: торби с вода, бутилки с пясък или малки кофи.

Подрязването на дърво също е много необходимо, за да се създаде красива и разпространяваща се корона, както и да се увеличат издънките и да се увеличи количеството на реколтата. Резитбата на дърветата се извършва най-често през март и този период продължава до април. Резитбата, извършена правилно, позволява да се създаде правилната корона, добре вентилирана, осветена и удобна за прибиране на реколтата.

Изключително важно е младите ябълкови дървета да формират корона, като особено внимание трябва да се обърне на укрепването на скелетните клони, особено на първи и втори ред. Когато подрязвате, трябва да премахнете някои издънки, които блокират слънчевите лъчи, не позволяват на слънцето да преминава през тях или се простират от ствола под остър ъгъл. Разстоянието между скелетните клони трябва да бъде най-малко 40-70 см, като клоните се изрязват така, че резниците да останат с кос срез, отиващ встрани или нагоре.

Полейте ябълката с това преди падането на сланата, за да има повече плодове следващата година

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес