Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само хитрите домакини слагат дафинов лист в саксиите с цветята

04 януари 2024, 12:44 часа

Дафиновият лист е не само ароматна и полезна подправка, но и отличен източник на хранителни вещества за стайните растения.

Поставянето на дафинови листа директно в саксиите не само помага за дезинфекция на почвата, но и предпазва растенията от вредители. Но подправата може да се използва и за приготвянето на специална подхранваща инфузия.

Дафиновите листа имат силна миризма, която отблъсква насекомите. Това е особено полезно, когато растенията се отглеждат на балкона или в градината, където са изложени на по-голям риск от инфекция.

Дафинов лист за чиста тоалетна - това е брилянтният трик на опитните домакини

Приготвяне на хранителен разтвор от дафинови листа

За да приготвите хранителен разтвор от дафинови листа, ще ви трябват следните съставки:

  • 4 дафинови листа;
  • 1 литър топла вода (температура 70 градуса).

Приготвяне:

  • Нарежете 4 дафинови листа на малки парчета.
  • Дафиновият лист се залива с 1 литър топла вода.
  • Оставете течността да се настоява в продължение на 3-4 часа.
  • След това разтворът е готов за употреба.

Прилагане на хранителен разтвор върху растенията

Хранителният разтвор от дафинови лсиста може да се използва за подхранване на стайни растения.

 За кореново подхранване е достатъчно да напоите растението с приготвения разтвор, а за листно подхранване разтворът трябва да се нанесе върху листата на растението с помощта на пръскачка.

Повтаряйте процедурата веднъж месечно, за да осигурите на растенията достатъчно хранителни вещества.

Полезни свойства на дафинов лист

Той има силни антисептични свойства. Помага за премахване на токсините от тялото, подобрява имунитета и стимулира апетита. Съдържа много важни вещества: витамини В, С, А, РР, мед, селен, калий, манган и желязо. Освен това тази подправка успокоява и укрепва нервната система, предотвратява отлагането на соли в ставите, има благоприятен ефект върху бъбреците и пикочния мехур, премахвайки камъните от тялото.

Използване на дафинов лист в готвенето

Всъщност дафиновите листа могат да се използват за приготвянето на много ястия. Съчетават се добре с бульони и супи, добавят се и към яхнии. Допълват добре вкуса на консервирани зеленчуци, месо и риба, както и пикантни сосове и дресинги. Опитайте се да добавите дафинов лист към сладки ястия: конфитюри, консервирани плодове и компоти и дори към алкохолни коктейли (особено добре се съчетава с ликьори). Подправката се съчетава добре с бобови растения и зърнени храни. Особено широко се използва в производството на колбаси, така че ако приготвяте домашна шунка, не забравяйте да добавите дафинов лист.

Най-добре е да добавите дафинови листа към супата 5-10 минути преди ястието да е готово и след това да го извадите, за да избегнете горчивина.Към основните ястия подправката се добавя 30-40 минути преди края на топлинната обработка.

Само хитрите домакини слагат дафинов лист пред прага на дома си

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес