Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този трик ще забравите за мухъла в саксията

18 март 2022, 17:10 часа

Появата на мухъл в саксията на практика е неизбежна при високи нива на влажност на почвата. За съжаление много домакини се сблъскват с този проблем и търсят начини за неговото разрешаване не само от естетическа гледна точка, но и заради опасността за растението.

Има няколко съвета и един трик, с чиято помощ ще забравите за мухъла в саксията.

Поставете това на дъното на саксията и цветята ви ще цъфтят постоянно

Какво трябва да направите при мухъл в саксията?

На първо място, трябва да преместите саксията в друга стая и да поливате цветята по-рядко. Факт е, че излишната влага е основната причина за появата на плесен.

Почвата също трябва да се третира по определен начин. Важно е тя да се "разкопае", така че въздухът да циркулира по-лесно в нея.

Това са цветята и растенията, които могат да виреят дори в банята

След това трябва да премахнете горния почвен слой - тази част от почвата, върху която се е появила плесента. Това ще защити кореновата система на растението от развитието на гъбична инфекция.

Трик, който ще ви избави от мухъла в саксията

След като изпълните, дадените по-горе съвети, може да използвате този трик. В случая става въпрос за разтвор на базата на лимонена киселина.

Тези цветя нямат проблеми да виреят в северните стаи

За целта трябва да смесите една супена лъжица чиста вода с половин чаена лъжичка лимонена киселина. Тази смес трябва да се използва за напръскване на почвата в саксия.

Последната стъпка да се отървете от мухъла е да поставите въглен и чиста почва в саксията след като отстраните тази с плесените по нея.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес