Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този тор орхидеята ще цъфти през цялата година - ето как се приготвя

21 декември 2023, 15:26 часа

Всички растения без изключение, включително капризната орхидея, реагират положително на един тор, приготвен с 2 съставки, които всяка домакиня има у дома. Благодарение на него дори това претенциозно растение ще цъфти почти през цялата година.

Най-добрият тор за целогодишен цъфтеж на орхидеята

Освен вряща вода са ви необходими ориз и люспи от лук, които се намират в кухнята на всяка домакиня.Известно е, че оризът съдържа въглехидрати, аминокиселини и много витамини и минерали.

Люспите от лук съдържат антисептични и противогъбични вещества. Торенето с тях оказва благоприятен ефект върху растежа и цъфтежа на растенията.

Тази вода ще съживи дори умиращата орхидея

Вземете 0,5 литра топла вода и добавете 2 супени лъжици ориз. След 30 минути прецедете – необходима ви е само водата. Едновременно с това в 1 литър вряща вода се накисват шепа люспи от лук и се оставят да се запари под капак, докато изстине водата.

След това прецедете и добавете оризовата вода към лучената запарка.

Разтворът се използва за поливане или третиране на листата. Торът може да се съхранява в хладилник за 2 седмици.

Правила в грижата за орхидеите след цъфтежа

Отстранете изсъхналите цветове и дръжките (ако и те са изсъхнали).

Ако цветните стъбла не изсъхнат, тогава има няколко възможности:

  • не ги премахвайте, тъй като в бъдеще могат да се появят нови странични дръжки от спящите пъпки;
  • отрежете дръжката при живата пъпка, това също ще даде възможност на орхидеята да събуди спящите пъпки и да възобнови цъфтежа си.

След цъфтежа за цветето започва период на покой от около 1 месец, през това време то не се нуждае от активно подхранване и торене, необходимо е единствено поливане/накисване.

След периода на почивка е необходимо да започнете да възстановявате силата на орхидеята и да въведете редовно подхранване. Това се нарича активен вегетационен период, който впоследствие ще доведе до появата на нови листа, корени и разбира се - до цъфтеж. Най-лесният начин е да използвате водоразтворими торове в хелатна (лесно смилаема) форма и да ги добавите към водата за поливане или накисване.

След подхранване орхидеите най-добре понасят презасаждането. Пресаждането е необходимо, ако корените започнат да излизат от саксията, измествайки субстрата. Орхидеите в стадия на активен растеж ще се вкоренят по-добре и ще изпитат значително по-малко стрес.

Поливане на орхидеята - ето как е правилно да се прави

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес