Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този бабин трик ще се избавите от мравките в градината

05 юни 2024, 20:40 часа

Всеки градинар с опит знае, че след появата на мравки в градината със сигурност ще се появяват листни въшки. Ето защо е важно веднага след появата на мравките да се започне борба с тях, въпреки факта, че много градинари не класифицират трудолюбивите насекоми като вредители. Ако все пак се появят в градинските лехи, има начин да се избавите от тях без да използвате химикали.

Някои градинари заливат мравуняка с вряла вода, а други разчитат на един друг трик.

Как да се избавите от мравките в градината

Смесете една чаена лъжичка борна киселина с една чаена лъжичка захар. Получената смес трябва да се добави към малко кайма, да се оформят малки топченца от нея и да се разпръснат близо до колонията на мравките. Вредителите ще изчезнат в най-кратки срокове.

Борба с мравките в градината - 5 метода, които работят

Това лекарство е ефективна превенция срещу листните въшки. Те представляват заплаха за всички растения, но младите и отслабени култури страдат най-много от техните атаки.

Причината за появата на мравки в градината е неразораната почва. В нея те намират условия за организиране на мравуняк, а наличието на вкусна и питателна храна ги кара да се чувстват още по-комфортно.

Друга причина, поради която тези насекоми се установяват в градината, са листните въшки. Заселвайки се на определена територия, колонията поддържа жизнената активност на листните въшки и създава с нея своеобразна симбиоза. Тази общност не носи нищо добро за реколтата, така че градинарите се стремят да се отърват от тези неканени гости по всякакъв начин.

Насекомите произвеждат подобно на киселина вещество, което повишава киселинността на почвата. Това от своя страна има пагубен ефект върху растенията. Мравуняците, разположени в почвата, влияят негативно върху развитието на растенията, увреждайки кореновата система.

С нарастването на популяцията вредителите започват да ядат плодове и зеленчуци с високо съдържание на въглехидрати. 

Мравките ядат цветни пъпки и венчелистчета. Докато са в мравуняка, индивидите ядат семена и разсад, които се намират близо до дома им.

Тези насекоми благоприятстват разпространението на плевели в градината. Също така инвазията им може да доведе до унищожаване на дървета.

Появата на мравки се свързва и с един положителен аспект. Те ядат гъсеници, които имат пагубен ефект върху културите и наторяват почвата с фосфор и калий. Въпреки това, близостта до тези насекоми в градината носи много повече вреда, отколкото полза.

Как да се избавите от мравките в градината с помощта на олио?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес