Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво трябва да се пръска лозето след дъжд?

28 май 2024, 17:44 часа

Страната ни има стари традиции в производството на вино от отгледано на родна земя грозде. Лозарството е сред най-старите занаяти у нас, счита се, че се е зародило в Европа именно тук – по поречието на река Марица преди повече от 5 000 години. Гроздови салкъми и зърна, листа от лозя и питието на боговете – виното – са изобразявани или дърворезбовани дори в църквите – факт, който красноречиво сочи значимостта на виното и лозята у нас, които макар да бележат възходи и падения, да биват обожествявани или изкоренявани, както се случва по времето на хан Крум, запазват и днес значението си за България, известна с превъзходните си вина.

За да произвеждаме качествено вино, трябва да отглеждаме качествено грозде, за което значение има не само изборът на място за лозята, полаганите грижи, но и познанията какви мерки да предприемем, за да защитим лозята и съхраним реколтата дори по време на неблагоприятни климатични условия като проливни дъждове.

Макар да е благодат живителната сила на водата в природата, прекомерните валежи или честите такива пораждат опасност за  лозята и могат да доведат до загуба на реколтата, ако не се реагира бързо и адекватно. Всяко забавяне може да е фатално за добива, което прави познаването на най-важните дейности за грижа по лозята след дъжд от съществена важност. С какво трябва да се пръска лозето след дъжд е сред най-важните въпроси, чиито отговори лозарите трябва да знаят.

Ползите от утайката от КАФЕ за гроздето в домашната градина

Рискове за гроздето, породени от обилните дъждове

Сред най-разпространените заболявания, свързани с дъждовното време, са гъбичките, като маната е от особено значение заради бързото си разпространяване и риска да унищожи реколтата. Освен с риска от мана дъждът влияе неблагоприятно на лозята и по редица други начини:

  • Ако влажното и дъждовно време е съчетано не с високи температури, пораждащи риск от развитие на гъбични заболявания, а с ниски температури, то на риск е изложено оплождането на цветовете, а без него гроздето е мираж.
  • Специалистите сочат, че обилните и системни валежи намаляват с около ¼ добива от лозята, дори да се предприемат мерки. Липсата на такива може да коства цялата реколта.
  • Честите валежи пречат на профилактиката на заболяванията и обработката срещу вредители, тъй като за осъществяване на пръскане с препарати за растителна защита трябва сухо и топло време, необходимо е да се е изпарил дъждът от лозята и да не се очакват валежи поне 2-3 дни, за да могат да подействат препаратите. Ако се пръска преди дъжд, той ще отмие разтворите и те няма да са ефективни.

С какво се пръска лозето след дъжд, за да се гарантира добра реколта?

Препоръчва се превенция срещу заболяването чрез профилактично пръскане с контактни фугициди, а ако такова не е извършено, след дъжд задължително се прави пръскане със системни фугициди, за да се минимизира рискът от мана и всички неблагоприятни последствия от това. Важно е да не се разчита само на профилактиката и дори да са обработени лозята и пръскани срещу болести преди дъжда, след преустановяването на валежите и изсъхването на листата на лозята насажденията трябва да се обработят отново, за да не се допусне гъбичните заболявания да повлияят отрицателно на реколтата. Предлагат  се както готови препарати за пръскане, така и домашно приготвени, с който се пръска лозето след дъжд.

Лесен метод за разсаждане на лозите

Друго заболяване, срещу което е важно да предприемете мерки след дъжд, е сивото гниене, също представляващо гъбички – Sclerotinia fukeliana. Засегнатите гроздови зърна стават меки и воднисти, покриват се със сивкава плесен, а накрая изсъхват. Бързото развитие на заболяването и фаталните щети върху реколтата, които причинява тази гъбичка, налагат бързото предприемане на мерки – пръскане на лозето.

Специалистите във всяка агро аптека могат да ви помогнат с избора на препарати против мана, необходими след дъжда, но само пръскането не е достатъчно. Има и други важни дейности, които се налага да извършите на лозето, за да се гарантира богатата реколта.

Важни дейности, свързани с грижата за лозята след дъжд

Освен пръскането, добре е да се информирате по какъв друг начин може да помогнете за възстановяване на лозята и за нормалното им развитие въпреки дъжда. Важни дейности, които трябва да предприемете в лозето след дъжд, са:

  • осигуряване на вентилация,
  • премахване от земята на паднали листа, счупени клонки и прочие, за да не кондензира росата на земята на лозето,
  • премахване на компроментирани, наранени, неживи части от лозята, като е добре да се изгорят далеч от лозето, тъй като е възможно да са източник на гъбични и други заболявания.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес