Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво се пръска гроздето против оси

20 август 2024, 00:13 часа

Гроздето е не само изключително вкусен и обичан плод, но и важен земеделски продукт, който привлича не само хората, но и множество нежелани вредители, включително оси. Осите могат да причинят значителни щети на гроздовите насаждения, особено в периода на узряване и прибиране на реколтата. За да се предотвратят тези вреди и да се запази качеството на продукцията, е необходимо правилно и навременно третиране с подходящи препарати.

Кога е подходящо да се пръска гроздето?

Оптималният момент за прилагане на химикали върху гроздето е в ранните фази на растеж, преди плодовете да започнат да узряват. Това позволява препаратът да обхване целия растителен материал и да даде достатъчно време на активните съставки да подействат, преди осите да станат активни. Важно е също така редовно да се наблюдават лозите през целия вегетационен период, за да се открият навреме признаци на заразяване и да се предприемат своевременни мерки.

Осите няма да доближат гроздето, ако го напръскате с това

Освен това, при въвеждането на нови лозови растения, е препоръчително те да бъдат под карантина за определен период от време, преди да бъдат добавени към съществуващите насаждения. Този процес намалява риска от разпространение на болести и вредители, които могат да застрашат здравето на цялата реколта.

Препоръчани препарати за защитана гроздето

За ефективна борба с осите и други вредители, производителите на грозде разполагат с няколко доказани инсектицида. Сред най-ефективните са:

оса, стършел

1. Децис

Този препарат съдържа синтетичен пиретроид, който е известен със своето бързо действие и дълготраен ефект. Децис е изключително ефикасен срещу различни видове оси, като жълти жакети и стършели. Препаратът може да се прилага с помощта на пръскачка под високо налягане, което гарантира проникването на активната съставка във всички части на растението.

2. Вазтак

Вазтак е препарат на основата на неоникотиноид, който ефективно се справя с широк спектър от вредители, включително оси. Този инсектицид е особено полезен в ранните етапи на растеж, когато насекомите са най-активни и могат да нанесат сериозни щети.

Няма по-лесен начин да разкарате осите от гроздето ви!

3. Конфидор

Конфидор, също на базата на неоникотиноид, е много ефективен срещу оси, акари и трипси. Този препарат може да бъде прилаган върху всички части на гроздовото растение, като осигурява цялостна защита на реколтата.

Пръскането на гроздето с подходящи препарати е ключова стъпка за защита на реколтата от оси и други вредители. За да се осигури максимална ефективност, е важно препаратите да се прилагат в подходящото време и съгласно инструкциите на производителите. Редовното наблюдение и карантинирането на нови растения също играят съществена роля в успешното отглеждане на грозде. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес