Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво се прави най-често подхранване на дини и пъпеши

17 юни 2024, 20:30 часа

Отглеждането на дини и пъпеши може да бъде истинско предизвикателство, но също така и изключително удовлетворяващо, когато получите големи, сочни и сладки плодове. За да постигнете това, трябва да обърнете специално внимание на подхранването на растенията. В тази статия ще разгледаме най-добрите практики за подхранване на дини и пъпеши, както и какви торове са най-подходящи за тях.

Защо подхранването е важно?

Дините и пъпешите са култури, които изискват много внимание и грижи, особено когато става въпрос за подхранване. Правилното торене може да подобри значително добива и качеството на плодовете. Ако се пропусне или не се извърши правилно, растенията може да не развият необходимата зелена маса или да не дадат обилна реколта.

Пъпеш - какво ще се случи с кръвното и холестерола ви, ако го ядете всеки ден

Най-добрият тор за дини и пъпеши

1. Органични и минерални торове

За да получите голяма реколта от дини и пъпеши, трябва да използвате както органични, така и минерални торове. Органичните торове като оборски тор и пилешки изпражнения са отличен източник на азот, който е необходим за растежа на зелената маса. Минералните торове, като дървесната пепел, съдържат фосфор и калий, които подпомагат развитието на плодовете и устойчивостта на растенията.

2. Торене през есента и пролетта

Есенната подготовка включва прилагане на фосфорно-калиеви торове, които ще подготвят почвата за пролетното засаждане. През пролетта, когато дините започнат да цъфтят, е време за активно подхранване. Комбинацията от органични и минерални торове ще осигури необходимите хранителни вещества за оптимален растеж. 

пъпеш

Торене с дървесна пепел

Ползи от дървесната пепел

Дървесната пепел е отличен източник на фосфор и калий, както и на множество други минерали. Тя не само подхранва почвата, но и я подобрява за дълго време. Пепелта съдържа около 30 полезни елемента, които са необходими за здравия растеж на дините и пъпешите.

Как да използваме дървесната пепел?

За да подхраните един декар земя, ще ви трябват около 10 килограма дървесна пепел. Най-добре е да я прилагате при изкопаване на почвата в суха форма. Това ще позволи на минералите да проникнат дълбоко в почвата и да бъдат усвоени от корените на растенията.

Пъпеш и диня - лекар разкри кой НЕ трябва да яде тези плодове

Ускоряване на растежа на дините

За да стимулирате растежа на дините и да получите по-големи плодове, можете да използвате няколко полезни трика:

  1. Обърнете плодовете: Периодично обръщайте дините, за да получават равномерно слънчева светлина. Това ще им помогне да растат по-равномерно и да натрупат повече хранителни вещества.
  2. Премахване на камшиците: Откъсвайте камшиците, за да насочите повече хранителни вещества към плодовете.
  3. Навременно събиране на плодовете: Откъсвайте дините, когато са напълно узрели, за да не изтощават растението.

Подхранването на дини и пъпеши е от съществено значение за постигането на добра реколта. Комбинацията от органични и минерални торове, приложени в подходящите моменти, ще осигури здрави и сочни плодове. Грижете се за растенията си правилно, използвайте дървесна пепел и други подходящи торове, и ще се радвате на изобилие от дини и пъпеши през летните месеци.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес