Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво е подходящо да се пръскат черешите през май?

21 май 2024, 09:44 часа

Високата цена на първите череши ви изкушава да си отгледате черешово дръвче, за да не купувате сочните плодове, а да ги откъсвате от градината си? Преди да се захванете с тази задача, научете повече за грижите, от които се нуждаят черешите, и се въоръжете с търпение, докато фиданката порасне и се превърне в плододаващо дръвче.

Една от най-важните стъпки, свързани с отглеждането на череши, е да научите кои болести и вредители застрашават реколтата ви, за да предприемете превантивни мерки – пръскане, недопускащо заболяването да съсипе плодовете на труда ви. Черешите се пръскат многократно по време на развитието им, като пръскането през месец май е от ключово значение за превенция и контрол на едни от най-разпространените заболявания по черешите. Въздържайки се от посочване на конкретна търговска марка, все пак ще ви запознаем с основните принципи за закупуване на препарат за грижа и защита на черешите.

Засаждане на череша - с какво задължително трябва да се поръси почвата

С какъв препарат се пръскат черешите през май?

Препаратите за растителна защита, използвани през настоящия месец, са тясно свързани с нуждите на дръвчетата и предпазването от вредители и заболявания. Младите дръвчета, които все още не раждат плодове, не се нуждаят от пръскане, а най-голяма е опасността за плододаващите от развитие на бяла ръжда, кафяво гниене и черешова муха особено ако месецът се отличава със значителни валежи.

-          Кафяво гниене

Високата влажност е сред основните причини за кафявото гниене, което може да унищожи реколтата, ако не бъде разпознато и не се предприемат мерки. Напукването на плодовете е друга причина за появата на кафяво гниене, предприетите мерки за което ще предпазят и дръвчето от патогени, проникващи в него и причиняващи кафяво гниене.

Добрата новина  е, че съществуват препарати, пръскането с които ще предпази черешите от пропукване, а по този начин – и от кафяво гниене. Не пропускайте да пръскате често срещу кафяво гниене, ако месецът е дъждовен, тъй като ще отмие дъждът препаратите и те няма да са ефективни. Многократното пръскане в сезона на валежите е за предпочитане, именно то е ефективно.

Не пропускайте да спазвате карантинния срок, след като напръскате черешите. Недопустима е консумацията им без карантинен срок след обработката на черешите с препарати против кафяво гниене.

Необходими за превенция и контрол на кафявото гниене са две пръскания, като второто може да се съчетае с пръскането срещу черешова муха и така да се спестят време и усилия.

-          Черешова муха

Обсъждайки с какво се пръскат черешите през май, не можем да пропуснем обработката против черешова муха, ако държим на богатата реколта и здравите плодове. Пръскането срещу черешова муха се извършва само веднъж при ранните сортове – заедно с пръскането за защита от кафяво гниене, и двукратно с разстояние между двете пръскания от две седмици, ако дръвчетата са силно засегнати, както и ако сортът череши е късен.

-          Пръскане срещу бяла ръжда

По отношение на бялата ръжда, наречена цилиндроспориоза, е добре да се знае, че има препарати, ефективни едновременно срещу нея и срещу кафявото гниене. Употребата им пести време и средства на отглеждащите череши, тъй като спестява едно пръскане, което при големи черешови градини е значително улеснение. Ако отглеждате само едно или няколко дръвчета, няма да е трудоемко да разделите пръсканията и да използвате различни препарати за различните вредители и заболявания.

Засяване на черешови дървета: Градинарите споделят

Какво друго е важно да знаете за пръскането на черешите през май?

Тези съвети важат не само за пръскането на черешите през май, но и за пръскането на дръвчетата през всички месеци от годината, както и за пръскането на което и да е растение в градината ви.

  • Тъй като дъждът отмива препарата и свежда ефективността му до минимум, е важно да не се прави обработка в дъждовно време или когато се кани да вали. Следенето на прогнозата е добро решение, което ще намали риска да ви изненада дъжд скоро след пръскането.
  • Времето трябва да е спокойно. Вятърът не е помощник на градинаря, извършващ пръскане, тъй като издухва препарата в нежелана посока и той попада не само там, където е нужен.
  • Макар месец май да е известен с умерени температури, важно е да се знае, че  пръскане не се препоръчва в твърде студено или горещо време. Ако се очакват застудявания през нощта, пръскането трябва да се направи по обяд, за да не бъде дървото мокро в студа.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес