Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво е най-добре да се пръскат овошките през есента

17 септември 2024, 14:19 часа

Всяка есен градинарите започват да третират овошките в градината си срещу вредители. Дръвчетата ще прекарат цялата зима на дърветата в неактивно състояние, но все пак трябва да бъдат изкоренени, така че със затоплянето през пролетта растенията да не бъдат унищожени. През есента можете активно да използвате силни разтвори на лекарства, които са забранени за употреба през вегетационния период.

Третиране на овошките през есента

Най-добре е дърветата да се третират в края на есента. Дърветата ще прекарат зимата в зимен сън, а метеорологичните условия ще ви позволят все още да се занимавате с градината.

Пръскане на овошките след прибиране на реколтата - ето как се прави

Дърветата трябва да се пръскат, след като всичките им листа са напълно опадали и температурата е +5°C. При минусови температури не се препоръчва да се извършва никаква обработка на дърветата.

Най-добрите препарати за пръскане

Карбамид - този препарат изгаря спорите на инфекцията и яйцата на насекомите върху кората. Важно е само да изберете правилната концентрация, която ще бъде най-ефективна. Ако дърветата не са били болни от нищо и не е имало нашествие на насекоми, в този случай карбамидът трябва да се използва в концентрация от 300 грама на 10 литра вода. Ако дърветата са имали проблеми, тогава ще трябва да разтворите 700 грама урея в 10 литра вода.

Струва си да се добави, че "Карбамид" е добър азотен тор. Уреята може да стимулира растежа на растенията, ако в допълнение към есенното пръскане се използва и през пролетта.

Ако овошките не са били нападнати от вредители, трябва да разредите 300 грама карбамид в 10 литра вода, за болна градина ще ви трябват 500 грама урея в същото количество вода. Някои градинари дори съветват смесването на „карбамид“ с железен сулфат в равни концентрации. Разтвор на железен сулфат помага да се отървете от лишеите по стволовете или клоните на дърветата.

Есенното пръскане на дърветата трябва да се извърши и с разтвор, приготвен от 300 грама меден сулфат в 10 литра вода. Добавяйки вар, получавате известната смес от Бордо. За късно пръскане все още можете да използвате 3% разтвор на фунгицид.

За да се отървете от спорите, яйцата и ларвите от дърветата, е важно да ги третирате с разтвори от върха до дъното на багажника. На обработка подлежат и стволовите кръгове на растението, в които могат да останат спори.

Градинарите съветват използването на електрически пръскачки, които могат да проникнат в най-малките пори и пукнатини на кората. По време на обработката не забравяйте за предпазните мерки. Ще ви трябват респиратор, гумени ръкавици и специално облекло.

Овошките, които не трябва да се засаждат през есента

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес