Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

20 май 2024, 15:02 часа

Общи правила

Има няколко правила за третиране на овощни дървета след цъфтежа.

Срещу насекоми овощните дървета трябва да се третират с инсектициди (лат.: insectum — насекомо, caedo – убивам).

Срещу болести се използват фунгициди (лат.: fungus – гъба, caedo - убивам) - химически препарати, предназначени да унищожат гъбички и бактерии.

Ако по време на първото пръскане са използвани леки препарати, тогава след цъфтежа е необходимо да се използват разтвори с подобно действие.

Патогенните бактерии, гъбички и вредители може да развият имунитет към химикали, които преди това са били пръскани в градината. Затова не използвайте един и същи препарат повече от 2 пъти на сезон.

Болести по овощните дървета

Струпясване (краста, ризоктония)

Засяга предимно ябълкови и крушови дървета. Причинителят е гъбичка, особено активна в студена и влажна пролет. Преди и след цъфтежа ябълковите и крушовите дървета се пръскат с 1%-ов бордолезов разтвор, както и със специализирани фунгициди.

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Брашнеста мана

Причинява се от микроскопични гъбички. Засяга ябълковите дървета, прасковите, по-рядко сливите, кайсиите и дюлите. Листата и издънките се покриват с бял налеп. Заразените плодове нямат време да узреят, изсъхват, падат преждевременно, често се напукват и гният. Пръска се няколко пъти на сезон:

- в процеса на напъпване;

- непосредствено преди цъфтежа;

- след цъфтежа;

- през лятото според заразяването;

- преди прибиране на реколтата;

- преди окапването на листата;

- есента след пълното почистване.

Пръска се с меден сулфат, колоидна сяра, урея, специализирани фунгициди.

Сиво гниене (монилиоза)

Гъбично заболяване по костилкови и семкови култури: череши, дюли, круши, ябълки. Повечето от реколтата изгнива директно в градината или по време на съхранение. Върху плода се появява кафяво петно, което бързо се увеличава, покривайки по-голямата част или цялата повърхност. Пулпата става безвкусна.

Преди цъфтежа може да използвате 0,3%-ов разтвор на меден оксихлорид за пръскане на короната. Във фазата на порозовяване на пъпките и след цъфтежа, с интервал от 7-14 дни - още няколко пръскания със специализирани фунгициди.

Хвойнова ръжда

Гъбичките се появяват като ръждиво-жълти петна по листата на дърветата и храстите. През зимата живеят върху хвойновите дървета, а в топлия сезон се преместват по близките круши, ябълки и дюли. Листата на заразеното растение бързо изсъхват и падат. Пръска се с противогъбични препарати. Не са разработени специфични средства против ръждата. Може да използвате 1%-ов бордолезов разтвор и други препарати с широк спектър на действие, използвани за борба с краста и брашнеста мана по ябълки и круши.

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Вредни насекоми

Листни въшки

Едни от най-известните вредители. Обикновено всяко култивирано растение има своя листна въшка - но същността им е еднаква: изсмукват соковете на растението и то постепенно умира. Настаняват се върху задната страна на листа. За профилактика се използват биологични агенти, а ако нападението е силно – съответни инсектициди.

Черешова муха

Опасен вредител, който напада плодовете на черешите, вишните, кайсиите и прасковите. Ларвите се хранят с пулпата на плодовете, които стават негодни за консумация. Засегнатите плодове губят формата и блясъка си, стават меки, бързо почерняват и се рушат. Ако има голям брой вредители, не може да се мине без инсектициди. Обикновено дърветата се третират на два етапа: в началото на лятото преди снасянето на яйцата и след 12-15 дни.

Молци

Многоядни вредители. Ябълковият молец ще „вкуси“ круши, праскови, кайсии и сливи, а източният молец няма да пренебрегне нито една овощна култура. Сливовият може да се намери и при череша, вишня, праскова. Крушовият молец се е „специализирал“ само върху този плод. Възрастните пеперуди снасят яйца върху листа или плодове, а гъсениците впоследствие захапват плодовете, оставяйки паяжина на „местопрестъплението“. Плодовете губят цвят и вкус и окапват. След цъфтежа градината се третира срещу молци с биологични продукти или с химически препарати.

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес