Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разберете защо яйчените черупки са подходящи за компост

03 април 2024, 19:20 часа

Компостирането е основна част от зеленото градинарство. Това е чудесен начин за рециклиране на кухненски отпадъци. Заедно с падналите есенни листа, клони, слама и дървени стърготини добавете и яйчени черупки. Когато компостът е готов, можете да го използвате като естествен тор вместо химикали.

Добрите градинари знаят тайните при използване на яйчени черупки в градината. Важното е да знаете, че не трябва да компостирате вътрешността на яйцето - жълтъка или белтъка - защото може да привлече гризачи и мухи. Гниещите яйца само ще разнесат неприятна миризма в целия двор. Трябва да натрошите само черупките от яйцата – това е чудесно допълнение към компоста.

Защо яйчените черупки са подходящи за компост?

Черупките на яйцата съдържат много калций и други хранителни вещества, които ги правят чудесно допълнение за растенията. Ако използвате контейнер за червеи за компостиране, смляната яйчена черупка също може да помогне на вашите червеи да усвоят другите остатъци от храна в контейнера.

Черупки от яйца в градината - 3 грешки при използването им

Могат ли черупките от яйца да добавят салмонела към вашия компост?

Бактериите салмонела понякога се намират в яйцата и могат да разболеят хората. Но варенето на яйца убива салмонелата, както и топлината във вашия контейнер за компост. Готовият компост обикновено има подобно количество на салмонела като останалата част от почвата във вашия двор.

Как да използвате черупки от яйца в градината?

Може да добавите смляната яйчена черупка директно във вашата градина. Ако почвените тестове покажат, че почвата ви се нуждае от повече калций, разпръснете смлени яйчени черупки върху вашата градина и озеленяване. Когато засаждате домати, поставете стрити на прах яйчени черупки в дупките за засаждане.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес