Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Растенията, които ТРЯБВА да подрежете през август

05 август 2024, 15:46 часа

Повечето градинари са на мнение, че резитбата се извършва само през пролетта или есента, но това не е вярно. Някои растения трябва да бъдат подрязани през лятото, а резитбата през август ще им се отрази положително - тя гарантира изобилна реколта през следващата година.

Кои са най-важните правила за резитбата на лозето?

Лятното подрязване на дървета и храсти ще бъде по-щадящо от пролетното или есенното подрязване. И основната му задача е впоследствие да получи по-добра реколта.

Резитба през август

Ябълката е една от културите, която трябва да се подложи на резитба през август. През пролетта обикновено се извършва санитарна резитба, но през лятото е необходима по други причини.

Ето няколко от тях:

  • изтъняване на короната - можете да премахнете клони с листа, които са насочени към центъра на короната. Това ще подобри вентилацията и ще позволи повече светлина да достигне до дървото;
  • отстраняване на клони - трябва да се отстранят сухи, болни клони, както и тези, върху които растат листа с дефекти;
  • подобряване на плододаването - когато на дървото има по-малко ненужни издънки, тогава всички усилия трябва да бъдат насочени към плодовете. Тогава те ще станат по-големи и по-вкусни.

През август можете да режете всички овощни и ягодоплодни култури: ябълкови дървета, круши, праскови, черешови сливи, сливи, малини, грозде и други подобни. Трябва да правите това в сух и слънчев ден, защото тогава порязванията ще зараснат достатъчно бързо и няма да имате риск да заразите дърветата си.

Следващата резитба може да се извърши през есента. След това времето ще зависи от времето и като правило това се прави след като листата са паднали и са прибрани - няколко седмици преди началото на сланата.

В зависимост от това какъв резултат иска да получи градинарят, резитбата може да бъде:

  • Формираща - необходима е за млади ябълкови дървета. В резултат на изтъняване се осигурява достъп до всички клони, което улеснява грижата за дървото.
  • Санитарна - нейната цел е дървото да се отърве от изсъхнали, изкривени растящи издънки.
  • Подмладяваща - премахнете старите клони, които не дават плод. На тяхно място ще започнат да растат млади клони.
  • Регулираща - помага да поддържате короната подредена и предотвратява засенчването.

Видът на резитбата зависи от възрастта на ябълковото дърво и времето на годината. Има и няколко техники за премахване на клони.

През август можете също да подрежете гроздето, за да подготвите храста за зимата.

Пролетна резитба на лозя - ето как се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес