Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Растенията, които ще пазят градината ви от буболечки

22 август 2024, 20:11 часа

Тези седем растения могат да изгонят дървениците и другите вредители от вашата градина. Ще споделим кои растения могат да спасят вашата градина. От ароматни билки до цветя, всяко от тези растения е ефективен защитник срещу нежелани вредители.

Босилек

Ароматът на босилек отблъсква дървеници и други вредители благодарение на естествените си етерични масла. Това го прави ефективен билков репелент. Босилекът може да намали броя на буболечките, като им попречи да се размножават и да се заселят върху други растения във вашата градина. Използвайки босилек, вие не само ще се насладите на неговия вкус и аромат, но и ще получите естествена защита срещу насекоми, помагайки на вашите растения да останат здрави.

Луксозна градина без поливане: 7-те най-красиви растения, устойчиви на суша

Лавандула

Лавандулата произвежда силен аромат, който отблъсква дървеници и други вредни насекоми поради високото си съдържание на етерични масла. Тази миризма е неприятна за дървениците, което намалява присъствието им във вашата градина. Тя е в състояние да отблъсне комари и мухи, благодарение на естествените си антисептични и антибактериални свойства. Лавандулата привлича полезни насекоми като пчели и пеперуди, които насърчават опрашването и спомагат за поддържането на екологичния баланс на градината.

Невен

Невенът излъчва специфична миризма, която отблъсква дървениците. Етеричните му масла имат репелентно действие. Цветята на невена могат да помогнат за контролиране на популациите от вредители като буболечки, листни въшки и други насекоми, които могат да навредят на вашите растения. Невенът привлича и полезни насекоми като пчели и пеперуди.

Чесън

Чесънът е мощен естествен репелент и може да бъде ефективен при контролирането на дървеници и други вредители във вашата градина. Той произвежда силна миризма, която отблъсква дървениците и много други вредители. Чесънът има естествени антибактериални и антисептични свойства, които могат да помогнат в борбата с някои форми на гъбични и бактериални заболявания.

7 растения за градината, които могат и без много поливане

Лук

Лукът издава силна миризма, която отблъсква дървениците и другите насекоми. Етеричните масла от лук са естествен репелент. Лукът има антисептични свойства, които могат да помогнат в борбата с бактериите и гъбичките.

Розмарин

Това е не само ароматно билково растение, което придава вкус на ястията, но и ефикасно природно средство срещу дървеници. Розмаринът произвежда силен, отличителен аромат, който отблъсква дървениците. Етеричните масла от розмарин имат репелентни свойства, които отблъскват вредителите. Освен това, има антибактериални и антисептични свойства, които помагат в борбата с гъбични и бактериални заболявания по растенията.

Хризантема

Хризантемите излъчват специфична миризма, която отблъсква дървеници и други вредители. Този аромат им помага да ги държите възможно най-далеч от вашите растения. Някои видове хризантеми съдържат естествени пестициди като пиретрини, които са ефективни срещу много насекоми, включително дървеници. Пиретрините могат да помогнат за контролиране на популациите от вредители.

Поверете защитата на вашата градина на тези защитни растения, превръщайки я в хармонична среда, в която вашите цветя ще растат без страх от вредители.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес