Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Растенията, които растат най-добре до туя

31 май 2024, 14:45 часа

Туята е храст с висока декоративна стойност, а също така често служи като прекрасен жив плет. Но понякога не е лесно да изберете растения, които могат да бъдат нейни съседи. За целта най-подходящи за някои многогодишни цветя и листни храсти. Те растат най-добре до коментираното декоративно растение.

Какво да засадите до туята?

Ниските растения, които цъфтят красиво, ще бъдат идеален вариант за засаждане близо до туята. Тук, на първо място, трябва да изберете цветя, които нямат агресивна коренова система.

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

И след това трябва да обърнете внимание на факта дали тези растения ще растат добре в слабо кисела почва с често поливане. Най-добрият вариант е здравецът. Но можете също да засадите теменуги и делфиниуми.

Всичко, което трябва да направите, е да изберете само "неагресивни" растения. Поради тази причина не трябва да избирате лози с активен растеж; тревистите и полухрастови клематиси са много по-подходящи.

Туята може да служи и като опора за увивни растения, а когато цъфтят, можете да получите много интересна гледка.

Листните храсти също са добра идея. Това може да бъде невероятна възможност за хора, които имат жив плет от туя. Тогава един цъфнал рододендрон или форзиция ще изпъкнат идеално на фона на вашата зелена ограда. Хортензиите също ще изглеждат страхотно до туя.

Как да изберем място за туя?

Всички туи обичат умерена частична сянка. Също така, за правилното засаждане на туя е важно да изберете място, защитено от вятъра. Тези растения не обичат места с открито слънце, защото това може да причини изгаряния и да доведе до липса на влага.

Как да засадите туя правилно?

Трябва да изкопаете дупка, съизмерима с корена. Препоръчително е да се осигури дренаж. Пригответе смес: тревна почва, пясък, торф. Препоръчително е сместа да се осигури с комплексен минерален тор за иглолистни растения. Навлажнете дупката с вода. Засадете растението. Кореновата шийка на разсада трябва да е на нивото на земята.

При засаждане на жив плет от туя разстоянието между дърветата трябва да бъде най-малко 50 cm, но не повече от 1 m.

Правилна грижа за туите

Осигурете на растението редовно поливане: не често, но обилно, така че цялата коренова система да се напоява. През лятото трябва да навлажнете почвата на възрастно растение поне веднъж седмично; през пролетта и есента ще бъде достатъчно веднъж месечно. Разсадът изисква по-често поливане. Например, за туя с височина около 1 метър, на открито ще ви трябват 1-1,5 кофи вода, за по-големи растения - поне две кофи. Въпреки това е по-лесно да поставите маркуч за поливане с ниско водно налягане за 10-15 минути.

Всички туи харесват пръскането и пръскането на короната. Това стимулира буйния растеж на короната на дървото и премахва праха и насекомите. Задължително е да правите това само след залез слънце, в противен случай има висок риск от изгаряне на иглите.

Почвата около растението изисква редовна грижа: разкопаване и премахване на плевелите. Санитарното подрязване на короната също е важно. Изсушените и повредени леторасти се отстраняват. За торене не може да използвате оборски или пилешки тор.

Как да отгледате и използвате туя?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес