Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Растенията, които НЕ трябва да се засаждат едно до друго

10 април 2024, 10:10 часа

Градинарите са наясно, че не всички култури трябва да се засаждат една с друга. Ако засадите няколко растения заедно в една леха, растежът им ще се забави и това дори може да повлияе на вкуса.

Съседството на някои градински култури е полезно, защото заедно те могат да възпират вредителите, да насърчават опрашителите, да добавят азот към почвата и т.н.

Но всеки градинар трябва да вземете предвид, че някои растения не трябва да се засаждат едно до друго. Подобно съседство ще е пагубно за реколтата им.

Вампирски растения: 15 популярни цветя, които крадат здравето ви ден след ден

Лук и боб

Лукът консумира много азот, така че може да потисне растежа на други растения и дори да отнеме всички хранителни вещества.

Домати и картофи

Тези култури не се използват добре, ако са засадени в една леха. И двете принадлежат към едно и също. Съответно те са податливи на едни и същи вредители и болести. Всяка година се препоръчва да се засаждат домати на нова площ.

Ягоди и зеле

Кръстоцветният зеленчук привлича зелеви червеи, които могат да заразят ягодовите лехи и това ще има лош ефект върху добива на плодове.

Домати и царевица

Тези растения не са добри съседи в градината. И двете са податливи на царевични червеи, известни също като доматени ушни червеи. Ако ги засадите заедно, вредителите ще унищожат царевицата и доматите.

Картофи и тиквички

Не трябва да засаждате тези зеленчуци заедно, защото те изискват много азот. Тъй като картофите растат по-бързо, те могат да откраднат хранителни вещества от почвата, което ще доведе до гладуване на тиквичките.

Копър и моркови

Те могат да се опрашват кръстосано, поради което копърът може да има странен вкус. И те също имат същите проблеми с вредители и болести, които само се изострят от близостта им.

Зеле и домати

Зелето не трябва да се засажда в близост до домати, тъй като последният зеленчук може да забави растежа на зелето. Тяхната близост може да доведе до намаляване на добива.

Растенията, които е по-добре да засадите на сянка


 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес