Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първото торене на ягодите през пролетта - кога и как се прави

12 март 2024, 13:52 часа

Пролетта е най-важното време за началото на вегетационния период на всяка култура и градинските ягоди не са изключение.

В началото на сезона се формира „основата“ на бъдещата реколта от ягодоплодни, а торенето играе важна роля в нейното формиране.

Как трябва да се подхранят ягодите през пролетта?

Градинарите трябва да направят това веднага след топенето на снега. Обикновено това е края на март - началото на април. Пролетният тор за градински ягоди се приготвя от няколко съставки и се прилага в корена.

Трябва да вземете 3 гр калиев перманганат, ½ ч. л. борна киселина, 1 супена лъжица урея и ½ чаша дървесна пепел. Тези съставки трябва да се комбинират в 10 литра вода.

Кога е най-добре да се садят ягоди?

Поливайте растенията по следната схема: най-малко 500 мл разтвор във всеки корен. Разтворът съдържа всички необходими хранителни компоненти, от които се нуждаят ягодите в началото на сезона.

Но преди да приложите това торене, необхдимо е да почистите лехите. Мулч, изсъхнали листа и други отпадъци се отстраняват.

Ако почвата е имала време да изсъхне след топенето на снега, тогава ягодите трябва да се поливат с обикновена вода преди торене. Ако земята е влажна, това не е необходимо.

Преди ягодите да започнат да цъфтят, трябва да се погрижите за оптималната влажност на почвата в кореновата зона и достъпа на въздух до тях. За да направите това, лехите се поливат редовно, предотвратявайки изсъхването им на горещото пролетно слънце, а също така се разкопават веднъж на всеки 2-3 седмици.

Първият път, когато трябва да разкопаете ягодите, е по време на пролетното прибиране на реколтата в градината, за да стимулирате развитието на допълнителни корени.

Дори ако въздухът вече се е затоплил и е станал топъл, все още е препоръчително да използвате спанбонд или филм през нощта, тъй като студовете, които настъпват до края на май, могат да унищожат пъпките.

Цъфтежът е много труден и важен период за всяко растение и ягодите не са изключение. През този период не трябва да спирате поливането и премахването на плевелите, но ще трябва да изчакате малко с торенето или третирането срещу вредители.

Веднага след цъфтежа (а понякога и по време на него) ягодите започват да пускат обилно пипала. Тези издънки трябва да се оставят само на онези растения, които отглеждате като майчини растения. Но онези храсти, от които искате да получите обилна реколта, ще трябва да се подрязват редовно.

Торене на ягодите през пролетта за богата реколта - ето как го правят опитните градинари

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес