Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи признаци на мана по доматите - ето как да ги разпознаете

15 юли 2024, 15:49 часа

Маната е една от най-опасните болести, които не само увреждат доматите, но ги унищожават напълно. При средни температури на въздуха (приблизително 20 C) инфекцията се развива до катастрофални нива само за три дни. А при висока влажност е още по-бързо.

В случаите, когато лечението е забавено, растенията умират напълно в рамките на една и половина до две седмици. Ето защо е изключително важно да можете да разпознаете първите симптоми на това ужасно заболяване навреме.

В повечето случаи градинарите забелязват, че нещо не е наред, едва когато самите плодове започнат да гният. Те бързат да спасят спешно реколтата, но на този етап нищо не може да се направи: увреждането на плодовете е последната фаза на инфекцията. Най-разумното в тази ситуация е да изкопаете храста и да го изгорите.

Първи признаци на мана по доматите

Когато са заразени с късна болест, растенията могат да бъдат спасени само ако първите признаци бъдат забелязани навреме.

Ето защо е изключително важно редовно да се проверяват насажденията и да се вземат навременни мерки за тяхното опазване. На първо място, гъбичките се установяват върху долните листа на доматите. Наличието им може да се определи по тъмни, размазани петна и белезникаво покритие на гърба на листата. В жегата заразените места изсъхват много бързо и се ронят при най-малкото докосване. След това инфекцията започва да се разпространява по цялото растение, засягайки самите стъбла, дръжки и плодове.

Вече е невъзможно да не забележите проявите на заболяването на този етап: целият храст е покрит с кафяви петна, а доматите започват да почерняват.

Най-добрите рецепти против мана по доматите и краставиците

Откъсването на плодовете на този етап от развитието на маната вече няма смисъл, дори и да се осигурят идеални условия, плодовете пак няма да могат да оцелеят и да узреят.

Предпазване на доматите от мана

За предотвратяване на мана се препоръчва да се извършват лечения с помощта на биологични препарати. Към избрания за пръскане препарат можете да добавите 1 ч.л. железен сулфат и лимонена киселина + 2 супени лъжици глицерин + 5 g борна киселина, за да увеличите неговата ефективност.

Можете също така да правите третирания с ленено масло. За да направите това, 5-20 ml от маслото трябва да се смесят с 50 g твърд сапун (до получаване на емулсия) и след това да се разредят с 10 литра вода. 

За предотвратяване на късна болест по доматите също е изключително важно:

  • да поставете дебел слой мулч под храстите (ако има признаци на заболяване, трябва да се събере и изгори през есента);
  • да осигурете добра вентилация на оранжериите (доматите обичат течения);
  • да отстраните всички листа под първия клъстер до средата на лятото, както и да отстранете някои от листата, които влизат в контакт с почвата.

Спазвайки тези правила, ще предпазите доматите в градината си от мана. 

Това е най-лесният начин да ускорите узряването на доматите

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес