Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пръскане на доматите с борна киселина - колко често може да се прави

18 юли 2024, 12:26 часа

Борната киселина е ефективен инструмент за увеличаване на реколтата и защитата на доматите от болести. Нейното използване изисква повишено внимание и приложение на правилната дозировка. Правилното използване на борна киселина може значително да подобри здравето на растенията и качеството на плодовете.

Оптимална честота на пръскане на доматите с борна киселина

Препоръчително е доматите да се пръскат с борна киселина не повече от 2-3 пъти на сезон. Твърде честото приложение може да доведе до натрупване на бор в почвата и растенията, което ще се отрази негативно на здравето им. Важно е да се спазва интервал между третиранията от поне 10-14 дни.

Трябва ли да се поливат доматите всеки ден?

Първото пръскане с борна киселина се извършва по време на периода на образуване на пъпки, когато на растенията се появяват първите цветни клъстери. Второто пръскане се осъществява по време на масов цъфтеж. Третото пръскане може да се извърши в началото на образуването на плодове. Този график осигурява оптимално усвояване на бора на различни етапи от развитието на растенията.

За да приготвите разтвор на борна киселина, използвайте 1 грам от веществото на 1 литър вода. Важно е да разбъркате добре разтвора, докато кристалите се разтворят напълно. За по-добра адхезия към листата можете да добавите малко количество течен сапун.

Пръскането се извършва вечер или при облачно време, за да се избегне бързото изпаряване на разтвора и изгаряне на листата. Разтворът се прилага равномерно върху всички части на растението, включително долната страна на листата. Важно е да избягвате попадането на разтвора върху цветовете, тъй като това може да доведе до тяхното окапване.

Липсата на бор в доматите се проявява под формата на пожълтяване и навиване на горните листа, изгниване в точките на растеж и падане на цветове и плодници. При поява на тези симптоми може да се наложи допълнително третиране с борна киселина, но само след консултация с опитен градинар или агроном.

В допълнение към пръскането, борната киселина може да се нанесе върху почвата при засаждане на домати или да се използва за накисване на семена преди сеитба. Тези методи помагат да се осигури бор на растенията в ранните етапи на развитие и могат да намалят необходимостта от често пръскане.

При работа с борна киселина трябва да се спазват предпазните мерки. Носете ръкавици и предпазни очила и избягвайте вдишването на разтвора. След работа с разтвора е важно да измиете добре ръцете и инструментите.

Комбинация с други торове

Борната киселина може да се комбинира с други микроелементи и торове, но е важно да се провери тяхната съвместимост. Например, борът се комбинира добре с калций и магнезий, което насърчава по-доброто усвояване на тези елементи от растенията.

Ефективността на третирането с борна киселина зависи от метеорологичните условия. При горещо и сухо време растенията са по-малко способни да абсорбират бор, така че може да се наложи допълнително поливане. При дъждовно време разтворът може да се отмие от листата, което намалява неговата ефективност.

Най-добрият юлски тор за бързо зреене на доматите е този

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес