Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пръскайте краставиците с този разтвор и няма да ги застигне болест

25 май 2023, 17:23 часа

Едни от най-вкусните и предпочитани зеленчуци в градината, това са краставиците. С тях можем да си приготвим най-различни салати илот да ги похапваме между храненията. Освен, че са диетични, тъй като съдържат много малко калории, в тях има и редица полезни хранителни вещества.

Ако сте решили сами да отглеждате краставиците в градината си, трябва да сте наясно с това как правилно да се грижите за този зеленчук.

В специализираните магазини се предлагат най-различни препрати и подхранващи смеси. Добре би било обаче да заложите на натуралните торове, ако крайната ви цел е екологично чиста реколта.

Днес ще споделим с вас какво правят опитните градинари, за да предпазят краставиците от мана и всякакви други болести. Те си служат с един простичък трик, който всъщност дава много добри резултати.

Рецептата с МАЯ, която ще подхрани всички зеленчуци в градината

Зеленчуците могат да се обработват с разтвора, когато достигнат фазата на 3-4 листа.

Най-хубавото е, че разтворът е напълно безвреден и по никакъв начин няма да навреди на краставиците.

Ето и какво ви е нужно за приготвянето му:

  • 1 кофа с вода;
  • 30 капки йодна тинктура (5%)
  • 20 грама сапун
  • 1 литър мляко

Начин на приготвяне:

Всички съставки се смесват в кофата и с получения разтвор се пръскат растенията. Подхранването е добре да се случва на всеки 10 дни.

Можете да си приготвите и още един чуден спрей за краставици с млечна суроватка.

Опитните градинари задължително подхранват растенията си с тях и накрая резултатите са налице - два пъти по-голям добив от краставици.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес