Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пролетни луковици, които може да фурсирате тази ЕСЕН

11 октомври 2023, 10:08 часа

Форсиране на пролетни луковици през есента означава да ги накарате да цъфтят по-рано – така ще имате красива градина на закрито през зимата.

Някои луковици, като амарилис (Hippeastrum) и нарциси (Narcissus), се нуждаят само сенчесто място, за да започнат растеж. Луковиците, произхождащи от по-студен климат, като зюмбюл и мускари, ще жадуват за малко зимна студенина. Добре е да престоят на хладно – минимум 7 градуса, и тъмно място.

Планирайте времето си на засаждане добре, защото някои луковици се нуждаят от по-дълго време от други – така ще удължите красотата от цветове.

Пролетни луковици за форсиране през есента

Бял нарцис

На белия нарцис - „Paperwhite Ziva“, са необходими девет до 11 седмици, за да цъфтят. Намерете им сенчеста и хладна стая, в която да престоят 3-4 седмици. След това ги изнесете на по-топло и светло. Охладете обикновените нарциси при 5-7°C в продължение на девет седмици, след което третирайте като готовите луковици.

Форсиране на луковици на зюмбюл през ЕСЕНТА: Ето как да го направите

Алиуми

Алиумите не са толкова лесни за отглеждано, но си заслужава да опитате заради чудесните им цветове. Използвайте ранни сортове и започнете през есента, засадени в пясъчен компост в градината. Дръжте ги там за 10 седмици, след това ги преместете в хладилника за 10 седмици. Последната стъпка е да ги сложите на хладно и светло място на закрито.

Лалета

Форсирането на лалетата не става толкова бързо, но си заслужава да опитате. Това са класически цветя, познати с красотата и елегантността си. Покрийте луковиците с компост и ги поставете на студено, сенчесто място със северно изложение, за да изстинат за 14-20 седмици, преди да ги преместите на светло, топло място на закрито.

Есенни луковици, които да засадите ТОЗИ месец за красива цветна градина

Минзухар

Луковиците на минзухара са много лесни за форсиране. Трябват им само 8-10 седмици период на охлаждане. Проверете дали корените са се развили добре и ако е така – поставете ги в светла стая без пряка слънчева светлина, за да започнат да цъфтят.

Гроздов зюмбюл (Muscari)

На гроздовите зюмбюли също ще им отнеме малко време, за да цъфтят. Засадете във влажен компост, охладете за 10 седмици, след което изнесете на топло.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес