Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблеми с орхидеята, на които да обърнете внимание

11 януари 2024, 19:00 часа

При отглеждане на орхидея у дома може да се срещнете с много предизвикателства. Но ако искате да имате чудесни цветове, които да ви радват, трябва да обръщате повече внимание на растението и когато забележите проблем – да се опитате да го решите.

Възможни проблеми при орхидеята

Орхидеята няма цветове

Липса на цъфтеж? Най-вероятно вашата орхидея има нужда от повече светлина. Поставете растението там, където получава ярка, непряка слънчева светлина. Може да използвате и изкуствена светлина, ако нямате достатъчно естествена в жилището си. Повече светлина означава повече цъфтеж. Друг вариант да накарате орхидеята да цъфти е да намалите температурата – така ще може да си почине.

Как да предотвратим проблеми с ОРХИДЕЯТА?

Кореново гниене при преполиване

Миризливите или кафяви и черни корени са признак на гниещи корени поради преполиване. Здравите корени са бледозелени или сиви. Орхидеите не обичат твърде много вода. Уверете се, че саксиите им имат дренаж, поливайте пестеливо и оставете горните сантиметри от сместа за саксии да изсъхне преди следващото поливане.

Окапване на цветни пъпки

Ако пъпките окапват, преди да са се отворили – може да има няколко причини за този проблем. Или поливате твърде много, или твърде малко, или може би водата, която използвате, е твърде студена.

Орхидеята и най-добрата грижа за нея

Жълти листа

Старите листа от орхидеята е възможно да пожълтеят, особено след цъфтежа. Но ако не са единични случаи, това най-често се дължи на преполиване. Друга възможна причина е твърде много пряка слънчева светлина или поливате с твърде студена вода. Жълтите листа няма да станат отново зелени, така че можете да ги премахнете.

Отпуснати и набръчкани листа

Ако листата на вашата орхидея са изсъхнали и набръчкани, тя вероятно е дехидратирана. Проверете рутината си за поливане. Уверете се, че осигурявате достатъчно вода, без да преполивате.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес