Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Признаци, че е време да пресадите вашето растение

20 септември 2023, 19:00 часа

Ако сте начинаещ градинар, има много какво да учите за света на растенията и тяхната добра грижа. Идеята за пресаждане например може да ви накара да се тревожите и да не сте много сигурни какво ви е необходимо и как точно да го направите, за да не нараните растението.

Има много растения, които не изискват специални грижи, като алое вера, паякови растения, лилия на мира, но и при тях може да дойде момент, в който саксиите са им вече малки и трябва да ги пресадите в нов дом.

Обикновено трябва да пресаждате растенията си на всеки 12 до 18 месеца. Но ако вашата зеленина е бавнорастящо растение, като кактус, на всеки две до четири години може да е достатъчно. Продължете да четете, за да разберете кога е време за пресаждане и какво ви е необходимо.

Важните стъпки, които трябва да знаем при пресаждането на цветя

Какво ще ви е необходимо, за да пресадите вашите растения?

Пресаждането на вашето растение не отнема много време или пари. Ако обаче установите, че корените преливат и се нуждаят от място, може да е необходима по-голяма саксия. Ето какво трябва да имате под ръка, за да започнете.

- Растението, което искате да пресадите

- Плантатор. Ако използвате по-стар, не забравяйте да го почистите, преди да започнете процеса на повторно зареждане.

- Свежа смес за саксии. Свежата почва, която е пълна с хранителни вещества, е от съществено значение за поддържането на вашето растение.

- Камъни от лава. Ако вашата саксия няма дренажни отвори, купете камъни от лава, за да помогнете.

- Ръкавици. Те не само ще поддържат ръцете ви чисти, но ще помогнат, ако има опасност да се нараните.

- Лейка за вода

- Брезент или вестник, който да сложите под саксиите.

Пресаждане от саксия в почва в 10 стъпки: Най-важното, което трябва да знаете

Как да разберете, че растението има нужда от пресаждане?

- Натрупване на хранителни вещества. Ако забележите някакви остатъци на повърхността на почвата, може да има натрупване на минерали и хранителни вещества. Това предотвратява проникването на вода в корените.

- Свръхрастеж на корени. Обърнете внимание дали корените растат през дренажните отвори на вашата сеялка или избутват растението.

- Растението е твърде голямо. Това е един от най-лесните за улавяне знаци. Ако зеленината стане твърде гъста и скрива саксията – време е за пресаждане.

- Уплътнена почва. Това предотвратява навлизането на вода в корените.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес