Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При засаждане на луковици на лалета – ето какво е препоръчително да се направи

08 април 2024, 17:44 часа

Необичайно топлото време тази година ни позволи да се насладим на нарцисите, зюмбюлите и дори на лалетата в дворчетата дори в по-високите части на планините още през март. Това обаче далеч не означава, че не може да засадите луковички на красивите цветя сега, ако мечтаете лалета на терасата или в двора ви да ви радват с аромата си, тъй като има и късни лалета – майски, както и готови – отгледани в саксийки, които само да преместите в земята.

Лесни за отглеждане, неизискващи особени грижи, те са идеалното цвете за пролетната премяна на дома ви, като веднъж поставени в земята в градината ви, луковиците могат спокойно и безопасно да зимуват там и да ви изненадат приятно следващата пролет, без да сте положили каквито и да е грижи за тях. И все пак има някои препоръки, следването на които ще направи лалетата ви по-красиви, едри и здрави, а кой не се радва на хубави пъстри цветя особено след дългата сива зима?

Засаждане на луковици на лалета – какво е добре да знаете?

Луковиците на пролетните лалета се засаждат през есента, но на пазара са налични отгледани и поникнали лалета в саксийки, които може да засадите в земята, ако искате красиви цветни бордюри, и сега. Нещо повече – има и късни сортове, които цъфтят през май, така че не сте закъснели да се порадвате на тези красиви цветя. Вярно е, че не изискват особени грижи, но има няколко правила, следването на които е препоръчително, за да обагрят двора ви и на следващата година.

Ако правите тези 5 неща, лалетата ще цъфтят по-дълго

  • Ако отглеждате лалета в саксии, садете луковиците всяка година. Ако са в двора, това не е необходимо. Все пак, макар да са многогодишни, не е препоръчително никога да не вадите луковиците. С времето те пропадат все по-надълбоко в земята и след няколко години е възможно да не успеят да достигнат повърхността, поради което да загинат. Препоръчва се през няколко години около 2 месеца след прецъфтяването, да извадите луковичките, за ги поставите на хладно и проветриво място и да ги върнете в земята през есента.
  • Най-подходящото време за засаждане на луковици на лалета е есента, когато температурите вече не превишават 10-тина градуса, тъй като по-студеното време намалява риска от гъбично заболяване. Точен месец няма да посочим, тъй като в равнините е топло до по-късна есен, а високо в планината климатът е различен. Годините също се различават, така че следете температурите, а не месеца.
  • Съобразете дълбочината на засаждане на луковици на лалета с големината на луковицата – едрите се слагат по-дълбоко в земята.
  • Лалетата обичат слънце, добре дренирана почва, суха, песъчлива, богата на хранителни вещества. Ако искате да се радвате на красиви и здрави лалета, пазете ги от влага, сянка и силен вятър. Откриете ли подходящото място за засаждане на луковици на лалета в градината, ще се нуждаят от грижи веднъж на няколко години – да извадите луковиците и да засадите през есента здравите обратно.
  • През годините, в които луковиците ще зимуват в земята, е добре да покриете почвата с мулч през зимата, за да им пази топлина. Но и да не го направите, ще се изненадате, че повечето лалета отново ще се появят като пъстри вълшебници през пролетта.
  • Важно е и кога ще извадите луковиците, ако ви предстои година, в която трябва да се погрижите за това. Не ги вадете веднага, след като цъфтежът премине. Оставете ги поне 40-50 дни, тъй като листата са важни за събиране на енергия за цъфтежа през следващата година. Когато листата пожълтеят, може да ги подрежете, за да не загрозяват градината ви – признаваме, че увяхващи листа не са най-красивата гледка в двора ви. Седмица по-късно може да откопаете луковиците, като внимавате да не ги нараните, да ги оставите да изсъхнат добре и да ги приберете на сигурно място и далеч от влага, студ, горещина, за да ги върнете в земята, когато е време за засаждане на луковици на лалета – през есента.
  • Когато отново засадите луковиците, полейте веднъж и преустановете поливането, ако сезонът е дъждовен. Суха ли е есента, може да капвате вода всяка седмица, но пестеливо, тъй като именно влагата е в основата на редица заболявания, а и лалетата не обичат влага, както казахме.
  • Не пропускайте да се запознаете със сортовете лалета, които ще отглеждате или вече отглеждате в градината си, тъй като се различават, има ранни и късни и е добре да знаете специфичните изисквания за отглеждането на всеки от тях.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес