Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При садене на люти чушки на открито - ето за какво да внимаваме

20 декември 2023, 11:18 часа

Пиперът, независимо дали е сладък или лют, представлява топлолюбива зеленчукова култура, която изисква специално внимание при отглеждането на открито. Днес ще разгледаме кои са важните аспекти от процеса на садене и отглеждане на люти чушки.

Засяване и поникване

Семената на лютите чушки поникват за 10 дни при температура от 25 градуса, предимно през периода февруари – май. За по-бързо поникване, преди засаждане, семената се оставят в топла вода с температура между 40 и 45 градуса за няколко часа. Засяването в саксии или сандъчета на дълбочина до 1.5 см е предпочитано, след което може да се покрие със стъкло или буркан за оптимални условия.

Люти чушки в градината: Съвети от опитните градинари

Отглеждане на разсад на открито пространство

Разсадът на люти чушки се поставя на топло и светло място, изцяло на слънце. Когато растенията поникнат, похлупаците се свалят, а те продължават да се доразвиват при стайни условия. При избор на открито място за засяване, необходимо е да се избере участък, който целодневно е обгряван от слънцето и има почва, обогатена от предшестващата култура.

люти чушки

Управление на растежа и поливане

След достигане на височина около 20 см, растенията трябва да се прищипват за стимулиране на разклоняването на стъблото, където се образуват повечето плодове. Ако растенията растат бързо, могат да се използват колчета за подпомагане на стабилността им. Поливането трябва да бъде внимателно с хладка вода, и торенето е препоръчително веднъж на две седмици както при отглеждане в саксия, така и на открито.

Ако обичате пикантното - ето как да отглеждате люти чушки в саксия

Засяване през зимата

Интересното при отглеждането на люти чушки е възможността да се засяват през зимата. Това става чрез използването на оранжерия с пригоден парник с биотопливо. Лютите чушки, богати на витамини и минерали, се считат за суперхрана, и консумацията им през зимата може да ви осигури енергия.

Отглеждането на люти чушки на открито изисква внимание и грижи, но с правилните практики можете да се насладите на богата реколта. Спазването на правилата за засяване, отглеждане и поддържане на растенията е ключов фактор за успешното им развитие и крайната реализация на вашия градинарски труд.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес