Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пресаждане от саксия в почва в 10 стъпки: Най-важното, което трябва да знаете

14 март 2023, 18:29 часа

Преместването на разсад или малки растения от техните саксии навън в градинската почва се нарича „трансплантация“. Малки стартерни растения, закупени от разсадник, се наричат „трансплантанти“. При зелечуци като домати, патладжани и чушки е трудно да бъдат засяти от семена и затова се разчита на разсадници.

Някои градинари взимат нещата в свои ръце и сами отглеждат растения от семена на закрито, за да започнат бързо сезона, особено ако живеят в северен климат с кратък вегетационен период. Все пак има и растения, които е за предпочитане да бъдат засяти директно в градината. Добре проучете какъв е вашият случай.

Кога е подходящото време за поливане на градината?

Кога да се трансплантира?

Кога да се пресажда зависи от растението. Някои обичат хладните температури и тези растения трябва да бъдат засяти, преди да са настъпили големи жеги. Други, като доматите и чушките, са култури от топъл сезон и твърде ниски температури няма да им повлияят добре. Температурата на почвата също е важна и пак трябва да бъде съобразена с културата, която се засява.

Не е нужно да бързате със засаждането, защото ниските температури могат да бъдат опасни за някои растения. Топлолюбивите растения не трябва да са навън, докато нощните температури не останат постоянно над 15°C.

Лесни за отглеждане зеленчуци, които да засеете в градината

Пресаждане от саксия в почва в 10 стъпки

- Трансплантирайте в топъл, облачен ден рано сутрин. Това дава шанс на растенията да се установят в почвата, без да бъдат моментално изложени на интензивно обедно слънце.

- Проверете влажността на почвата дали не е твърде суха или твърде влажна. Поливайте обилно един ден преди обработката на почвата. Почвата, която е твърде суха, може да увреди растенията.

- Използвайте гребло, за да създадете гладка и равна повърхност.

- Изкопайте дупка за засаждане, която е малко по-голяма от кореновата топка на растението и приблизително толкова дълбока.

- Обърнете саксията с главата надолу и почукайте дъното на саксията, за да помогнете на разсада да излезе.

- Поставете разсада в дупката за засаждане на същата дълбочина, на която е растяло в саксията. Напълнете с почва около кореновата топка.

- Внимателно притъпчете почвата около разсада, така че да има добър контакт между корените на разсада и почвата.

- Полейте почвата около  разсада веднага след трансплантацията.

- Няколко дни след трансплантацията, дайте на всеки разсад чаша начален тор - смесете две супени лъжици 15-30-15 начален тор в галон вода (една супена лъжица за лозови култури като пъпеши и краставици).

- Ако се намирате в сух район - разпръснете мулч, за да намалите загубата на влага. Гледайте прогнозата за късни пролетни мразове и планирайте добрата грижа.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес