Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пресаждане на ягоди през пролетта - кои са най-добрите дати

26 март 2024, 09:42 часа

Ягодите са доста капризна култура за отглеждане, така че трябва да се постараете много, за да получите сладки и ароматни плодове. По-специално, те трябва да бъдат пресадени навреме. Пресаждането се извършва, за да се избегне прекомерното удебеляване на храстите. През пролетта ще трябва да засадите ягодите на ново място. И в случая има точно определени дати, в които е най-добре да се случи това. 

Лехата с ягоди може да се сгъсти много бързо и храстите започват да се разпространяват и да растат "мустаци". И в този случай стъблата на родителските растения вече нямат достатъчно хранителни вещества и ще дават по-малко плодове. При старите храсти имунитетът също се влошава и те започват да се разболяват по-често, така че растението трябва да бъде пресадено.

Първото торене на ягодите през пролетта - кога и как се прави

Когато трябва да пресадите ягодите?

Най-добре е това да се случи между 15 април и 5 май.

Разбира се, можете да направите пресаждането през есента, но пролетта също е подходяща и е по-добре процедурата да се извърши именно тогава. Но когато избирате дата за пресаждане на ягоди, трябва да обърнете внимание на няколко изключително важни точки.

На първо място, земята трябва да се затопли и заплахата от замръзване да премине. Освен това е най-добре да пресадите ягоди след спиране на продължителните пролетни дъждове.

Май е най-доброто време за това, защото тогава земята изсъхва и рискът от гниене на корените намалява. Ако пролетта е топла и снегът се е разтопил по-рано, можете да пресадите ягодите още през април. Но оптималният период, когато можете да направите това през пролетта, без да навредите на растението, е между 15 април и 5 май.

Подготовка на лехите за пресаждане на ягоди

Първо, запомнете едно правило: не можете да пресаждате ягоди на мястото, където вече са расли преди. Това е така, защото почвата там вече е изтощена и трябва да се възстанови преди това.

Мястото трябва да бъде изкопано в началото на април, няколко седмици преди началото на разсаждането. Също така на всеки квадратен метър земя трябва да се прилагат около 3-4 килограма компост или хумус.

Как да спасите ягодите от майския бръмбар


 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес