Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правилно поливане на градината през летните жеги

07 юни 2024, 13:52 часа

Времето вече се затопля, лятото е тук и важна дейност в градина става поливането. Но за да имате успех, трябва да знаете как да го правите по най-добрия начин. Продължете да четете, за да разберете какво съветват добрите градинари.

Най-доброто време за поливане е сутрин, когато слънцето изгрее и растенията ще започнат да използват водата. Повърхността на листата и почвата също е вероятно да останат сухи по-дълго от вечерното поливане, обезсърчавайки охлювите. Добра опция е и вечерното поливане.

Поливане на краставиците за успешна реколта

Поливането в средата на деня, по време на най-голямата жега, не е никак добра идея, тъй като много вода се губи чрез изпаряване от повърхността на почвата и растенията ще използват водата по-ефективно, ако се поливат в по-хладните части на деня.

Честота на поливане

Всяко растение има различна нужда от вода, така че колко често трябва да поливате – няма един отговор. Растение в саксия в горещо слънчево време може да се нуждае от ежедневно поливане, докато зрял храст може да се нуждае от малко поливане само при суша. Оставете растенията да изсъхнат между поливанията – това се отнася за по-голямата част.

Поливане на доматите според етапа на растеж

Признаци, че вашите растения може да се нуждаят от по-често поливане

  • По-слаб от очаквания растеж на зеленина или производство на плодове или цветя
  • Листа или стъбла, които изглеждат матови или са загубили блясъка си
  • Промяна в позицията на листата, те могат да се наклонят надолу или да започнат да се извиват
  • Увяхване
  • Саксиите стават по-леки
  • Симптоми на брашнеста мана

Ако повърхността на почвата или компоста е суха, това не означава непременно, че растението се нуждае от вода. Това не винаги е добър индикатор. Проверявайте с пръст по-надолу в почвата.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес