Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правилно ли поливате вашата Лилия на мира: Ето как да проверите

16 януари 2024, 16:00 часа

Мирната лилия е красиво и сравнително лесно за отглеждане цвете. Светлина, топлина и вода са сред основните нужди на растението, така че се постарайте да му ги осигурите правилно.

Вместо да поливате растенията по определен график, проверявайте редовно влажността на почвата. Когато почвата леко изсъхне, добре е да полеете отново. Ще забележите, че става по-светла на цвят, а саксията – по-лека. Растението се нуждае от по-често поливане през пролетта и лятото – когато дните са по-дълги и условията са по-топли. През зимата може да разредите поливанията.

Лилия на мира за по-красив интериор: Ето от какви грижи има нужда

Признаци, че Лилията на мира е преполята

Една от най-честите индикации, че вашата мирна лилия получава твърде много вода, е пожълтяването на листата. Ако листата пожълтяват, проверете влажността на почвата. Ако почвата е мокра или доста влажна няколко дни, след като сте я поляли – значи растението е получило твърде много вода. Това от своя страна може да причини гниене на корените.

В този случай трябва да оставите растението да изсъхне напълно, преди да го полеете отново. След това коригирайте графика за поливане, за да не допуснете отново тази грешка. Ако положението не е добро, може да пресадите растението в прясна почва, като преди това почистите корените и премахнете изгнилите.

Като цяло пожълтяването на листата от време на време не е нещо притеснително, така че просто отрежете засегнатия лист в основата на растението с чиста, остра ножица.

Мирна лилия у дома: Добра грижа и подходящи условия

Знаци, че вашата Мирна лилия не е получила достатъчно вода

Недостатъчното поливане също може да доведе до пожълтяване на по-старите листа на вашата мирна лилия. Тя в крайна сметка ще станат кафяви и сухи. Ако сте били малко небрежни относно поливането на мирната си лилия по график или не сте поливали достатъчно дълбоко, наситнете кореновата топка, след като оставите растението да изсъхне, почвата на вашето растение може да е суха, дори ако сте поливали наскоро. Увяхващите или увиснали листа са често срещан знак, че трябва да поливате повече.

Друга причина кореновата топка да е суха, макар да сте поливали скоро, е това, че когато корените напълнят саксията, почвата не може да абсорбира и задържа вода правилно. Огледайте растението добре и ако корените са плътно навити вътре в саксията, растат над повърхността на почвата или излизат от дупки в дъното на саксията, време е да пресадите лилията в по-голяма саксия. Поливайте добре преди и след пресаждане.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес