Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПРАВИЛНИЯТ начин да се грижите за лалетата и зюмбюлите

02 юли 2023, 12:39 часа

Пролетта е време за пробуждане на природата и изпълване на градините с невероятни цветя. Сред тях, лалетата и зюмбюлите са едни от най-красивите и ароматни. За успешното им отглеждане, има някои важни препоръки, които трябва да се спазват. Ето няколко съвета как да се грижим за лалетата и зюмбюлите и да ги направим истински бижута в градината ни.

Ето така ще отгледате най-красивия зюмбюл

Засаждане на зюмбюли

Зюмбюлите трябва да се засаждат на открито, когато температурите се стабилизират и не падат под 10-12 градуса през нощта. Почвата трябва да бъде рохка, за да осигури добро развитие на цветовете. Преди засаждането е добре да се подхранва почвата със смес от торф и гнили зелени растения.

Избраните луковици на зюмбюла се засаждат на разстояние от 10 до 15 см една от друга. В случай на предполагаеми сланове, дупките могат да се покрият с найлон, за да се запази топлината и за да се предпазят луковиците от замръзване.

Кога и как да засаждате лалета?

Редовното поливане и подхранване на почвата, както и предпазването от рязки промени в температурата, са от съществено значение през първите дни, докато зюмбюлите се адаптират към новата си среда. След няколко дни цветовете ще започнат да растат и да се развиват.

Отглеждане на лалета

Лалетата могат да се засаждат през пролетта, когато температурите се повишават. Подготовката на почвата трябва да включва разработване, подхранване и загряване. Дълбочината на браздите трябва да бъде около 10-15 см, а разстоянието между тях - 25-30 см. Луковиците се засаждат на дълбочина от 15-18 см и на разстояние от поне 10 см една от друга.

5 важни съвета за зимно отглеждане на лалета на перваза на прозореца

След засаждането, трябва да се грижим за растенията и да им осигурим подходящи условия за растеж. Правилното поливане и подхранване на почвата са от съществено значение за успешното развитие на лалетата. Трябва да бъдат предпазени от резки промени в температурата и от вредители. След няколко дни ще се наслаждаваме на красиви лалета, които ще украсят градината и ще се радваме на тяхния прекрасен аромат.

За да постигнем успех в отглеждането на лалета и зюмбюли, трябва да бъдем търпеливи и да им осигурим подходящи условия за растеж. Следвайки гореспоменатите съвети, ще създадем чудесна градина, изпълнена с великолепни цветя, които ще ни зарадват с прекрасния си изглед и аромат.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес